Erlend Horn (V), finansbyråd i Bergen

NHH-forsker Ole-Andreas Elvik Næss skriver friskt (i DN 16. september) om at kommunene sliter med å få gitt koronastøtte til bedriftene. Og han gir et bilde av at Bergen kommune er desperat etter å gi bort statlige midler.

Den desperasjonen føler vi ikke.

Statlige midler er som andre offentlige midler. De skal brukes fornuftig og gå til det som var formålet med dem. Hvis det skulle vise seg at få bedrifter i Bergen trenger støtte, er ingen gladere for det enn jeg. Da sender jeg gjerne pengene tilbake til staten, som kan bruke dem på andre fornuftige ting.

Jeg kan berolige Elvik Næss og skattebetalere over det ganske land med at markedsføringsbudsjettet vårt for ordningen er forsvinnende lite. Vi har likevel som offentlig myndighet et visst ansvar å gjøre allmennheten kjent med hva vi holder på med og gi dem muligheten til å delta på like vilkår. Derfor kunngjør vi konkurranser, og derfor blir denne ordningen kunngjort.

Til forskjell fra andre koronatilskudd som var rettet mot konkrete næringer, er den siste en ventilordning som skal fange opp bedrifter der ute som av en eller annen grunn som har falt utenfor andre tilskudd.

Nå er det ikke helt enkelt å søke om disse ordningene. Det holder ikke å sende kontonummeret og vips så får bedriften penger. Søkerne må forklare hvorfor de har falt utenfor andre, generelle statlige ordninger. De må dokumentere svikt i omsetning som skyldes smitteverntiltak, og økte kostnader som følge av dette. Det er mange andre krav som interesserte kan finne ut av hvis de klikker på annonsen som Elvik Næss gjør et poeng av.

Jeg er ikke en finansbyråd som kaster penger etter folk. Men jeg har fått i oppdrag å forvalte en statlig kompensasjonsordning. Den forvaltningen vil jeg skal være best mulig for næringslivet i Bergen.

Har ikke næringslivet i Bergen behov for disse statlige pengene, sender jeg dem gjerne med første tog tilbake til staten. Først vil jeg gjøre det jeg kan for at dem som trenger å vite om ordningen, får den informasjonen de behøver.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.