DN omtaler Villaksens år på lederplass mandag og påpeker helt korrekt at det er oppdrettsindustrien som står for den største og ukontrollerte trusselen mot den fantastiske villaksen, og at det ikke er sportsfiskerne som skal klandres for at det er mindre laks i norske elver.

Det går likevel litt i bal for DN når avisen mener at arrangement som inneholder fluebinding og annen sportsfiskeaktivitet ikke er noe som burde stå på toppen av listen. Kilden til saken er nettavisen ilaks.no, som tidligere er dømt i PFU for feilaktige påstander om Norske Lakseelvers bruk av statlige tilskudd.

Tanken der er vel at «tilskudd til fluebinding» er passe rart og noe man kan humre litt av. Et lite stikk til villaksens venner fra oppdretternes spinndoktorer.

Men sportsfiske er glede. Det er bruk av naturen. Det er høsting og det er forvaltning. Vi jobber for at en ny generasjon skal bry seg om den unike villaksen. Vi har over 450 elver med laks i Norge og 250 arrangement i Villaksens år. Om vi ikke vedlikeholder engasjementet, vil villaksen etter hvert ikke ha noen som bryr seg – og natur ingen bryr seg om, den taper.

Vitenskapelig råd for lakseforvaltning konkluderte i fjor med at 84 prosent av norske lakseelver hadde nok gytefisk igjen i elven etter fiskesesongen. Dit har vi kommet fordi sportsfiskere og elveeiere i fellesskap har tatt ansvar for å ikke beskatte for mye.

Og når fryseren ikke skal fylles, er det kanskje ikke så dumt å finne glede i å binde noen vakre laksefluer?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.