Regjeringen håper å dele ut konsesjoner for 30 gigawatt (GW) havvind innen 2040. Problemet er at disse 30 GW vil bli levert de tidene når strømmen er nesten gratis.

Vi trenger heller kraft når prisene er høye, det vil si de dagene det er kaldt, mørkt og lite vind, som vi i Sør-Norge har opplevd de siste ukene.

EU har også havvindambisjoner og har som mål å installere 500 GW havvind innen 2030. Det aller meste av denne kapasiteten skal installeres i Nordsjøen. Behovet i regionen er mye mindre, anslagsvis 300 GW.

Det betyr at når det blåser i Nordsjøen, vil strømprisen stupe mot null.

Dette betyr at dess mer havvind som installeres i Nordsjøen, dess mindre lønnsom er den. Å mate denne uregulerbare kraften inn på nettet vil også ha en stor ekstrakostnad, som vil måtte tas over nettleien.

Uansett hvor mye havvind som bygges ut vil ikke denne strømmen hjelpe oss de kalde og stille periodene. Noe balansekraft kan dekkes med vannkraft, men med tilkoblingen til Europa med 1400 megawatt kapasitet er ikke dette nok.

Det finnes i dag ingen god løsning for lagring av overskuddskraft fra hverken vind eller sol. Å lagre én terawattime vil for eksempel kreve batterikapasitet tilsvarende 20 millioner elbiler. Grønt hydrogen har store konverteringstap, og er langt unna å være lønnsomt. Hvilke valg har vi da for å levere en CO2-fri grunnkraft, den kraften som alltid er der, uavhengig av vind, regn eller sol?

I dag er det ikke noe annet alternativ enn kjernekraft. Men hvorfor er ikke det norske samfunnet villige til å satse på kjernekraft? For olje- og gassnæringen er kjernekraft en direkte konkurrent til gassmarkedet. For å beskytte dette lukrative markedet ønsker ikke operatørselskaper denne konkurrerende energikilden.

Land med dårligere forutsetninger enn Norge satser nå på kjernekraft, for eksempel Nigeria og Bangladesh.

Les også næringsminister Vestres innlegg: Derfor satser vi på havvind

Vi trenger noen tunge industriaktører som kan fremsnakke kjernekraft i Norge. Equinor har de beste forutsetninger til å ta et samfunnsansvar her. I mellomtiden får vi stålsette oss for skyhøye strømpriser hver gang det ikke er optimale vindforhold og fulle vannmagasiner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.