I dag starter ankesaken mot Skagen Fondenes forvalter Kristian Falnes i Gulating lagmannsrett i Stavanger. Nok en gang må Falnes forsvare seg mot påstander om han brøt loven da han gjorde konsernsjefen og styrelederen i aksjeselskapet Q-Free oppmerksom på at en stor utenlandsk konkurrent var i ferd med å kjøpe en større aksjepost i det norske selskapet.

Det var i 2009 at Falnes, som forvalter i Skagen Fondene, ble gjort til innsider i Q-Free da Handelbanken på vegne av det østerriske selskapet Kapsch Traficcom jaktet på nesten en firedel av aksjene i det norske veiprisingsselskapet.

Mente han måtte si fra
Økokrim mener Falnes, som hadde sagt ja til å bli satt som innsider i selskapet, gjorde noe ulovlig da han orienterte Q-Frees konsernsjef og styreleder om Kapsch planer. Falnes mener på sin side at han gjorde det eneste rette da han brøt taushetsplikten.

Økokrim innstilte opprinnelig på at Falnes skulle få en bot på 350.000 kroner, men Falnes nektet å vedta boten. Derfor ble det rettssak i Stavanger tingrett i januar i år, hvor aktor Henrik Horn la ned påstand om at Falnes måtte betale en bot på 400.000 kroner. Retten valgte i stedet å ta parti med Falnes, og konkluderte med at Falnes hadde en aktverdig grunn for sin handling.

- Retten kan ikke se at beskyttelsesverdige interesser ble krenket slik Falnes agerte. Falnes opptreden innfridde de forventninger som må kunne stilles i retning av å medvirke til at omsetningen av verdipapirer skjer på en betryggende og ordnet måte med lik informasjon i markedet, skrev tingretten i dommen i januar.

Økokrim bestemte seg for å anke den frifinnende dommen fra tingretten, og Gulating lagmannsrett skal behandle anken over de tre neste dagene.

Reagerte på timingen
I forrige runde i retten begrunnet Falnes sine handlinger med at han mente Q-Free-aksjen kunne være utsatt for handel på innsideinformasjon og mulig kursmanipulasjon. Han mente tilbudet han hadde fått fra Handelsbanken om å selge Q-Free aksjer til Kapsch kunne settes i sammenheng med mulig kontraktstildelinger til Q-Free. Selskapet var i sluttforhandlinger om flere store kontrakter og Falnes mistenkte at noen hadde fått vite om kontraktstildelinger før resten av markedet.

Han mente også at tilbudet var mistenkelig sett i lys av at aksjen falt kraftig dagen før.

Telefonsamtalene til Q-Free endte med at selskapet senere på dagen sendte ut en børsmelding om at det var i sluttforhandlinger om en kontrakt i Slovakia verdt 450 millioner kroner - den største i selskapets historie.

Les også: Innside-dramaet minutt for minutt

<b>- Rart de bruker ressurser på meg</b>

<b>Falnes frifunnet</b>

<b>- Så ut som noen hadde hatt verktøykassen full av "dirty tricks" </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.