- Denne galskapen mån jeg få ned, sier Ingebrigtsen til Dagens Næringsliv om hvorfor han skriver bok om de 17 dagene i varetekt, avhørene med politiet og følelsen av å ikke bli trodd.

Ingebrigsten ble sommeren 2008 siktet i det som politiet i Rogaland betegnet som norgeshistoriens største innsidesak. Selv har han brukt mellom fem og ti millioner kroner det siste året på et kobbel av rådgivere - revisorer, advokater og pr-rådgivere - for å renvaske seg.

Bakgrunnen for siktelsen, som ennå ikke har munnet ut i noen tiltale, er at politiet mener en rekke av Ingebrigtsens familiemedlemmer og venner i realiteten har handlet Acta-aksjer for han.

Sentralt i etterforskningen står hva som egentlig skjedde i september 2007 da det gikk opp for Acta-ledelsen at de kunne bli nødt til å sende ut et resultatvarsel.

- Jeg gikk ingen opplysninger om resultatutviklingen i Acta, sier Ingebrigtsen til DN om en telefonsamtale han hadde med finansdirektør Christian Tunge 25. september. Tunge sier at informasjonen han ga Ingebrigtsen er informasjon han aldri ville gitt noen utenfor Acta-systemet.

5. oktober sendte Acta ut resultatvarselet som fikk aksjekursen til å falle 15 prosent. En rekke av personene i kretsen rundt Ingebrigtsen solgte aksjer og opphevet terminkontrakter i dagene før dette.

Ingebrigtsen mener salgene skyldes at hans medsiktede ikke klarte å stille høy nok marginsikkerhet for aksjene kjøpt på termin. De ønsket ikke å selge, men ble tvunget til mdeg av meglerhusene.

Ingebrigtsen mener det må fremstå som paradoksalt at han selv kjøpte aksjer for 230 millioner kroner i ukene i forveien.

Politiet mener at de siktede ved hjelp av Ingebrigtsen i realiteten har unngått et tap på 20 millioner kroner i dagene før resultatvarselet kom.

Etterforskningen har avdekket at Ingebrigtsen i januar garanterte skriftlig for en rekke selskapers terminhandler hos meglerhuset Glitnir. Disse selskapene var kontrollert av noen av de medsiktede i saken. Tilsammen ga Ingebrigtsen selvskyldnerkausjoner på over 119 millioner kroner.

- Jeg visste ikke da at det var så store beløp, sier Ingebrigtsen nå. Acta-gründeren var god for 1,5 milliarder kroner i 2007.

Ingebrigtsen har gitt de andre siktede flere titall millioner kroner i lån. Lånene er gitt uten at det er krevd noen form for sikkerhet. Uten at en eneste avtale er undertegnet.

Han påpeker at det ikke er ulovlig å låne ut penger til vennene sine.

- Er det ikke litt unormalt å dele ut millionbeløp i øst og vest?

- Men er jeg normal, da? Det er sånn jeg er, svarer Ingebrigtsen.

Hver dag tilbringer han fem til seks timer hos advokatkontoret til Helliesen og Kvernberg i Stavanger sentrum.

- Å jobbe med saken, er en vanvittig terapi. Å jobbe i team igjen. Det hjelper meg. Jeg får krefter, forklarer Ingebrigtsen. På "innsidekontoret" har de samlet inn enormt materiale. De siktede har foretatt 2800 aksjekjøp og salg i Acta i årene 2004 til 2008. Handlene er sjekket og lagt inn i regneark.

- Jeg skjønner ikke hvordan politiet kan snakke om et organisert, kriminelt nettverk. Vi finner ingen bevis på sammentreff i handlene, sier advokat Bjørn Kvernberg.

Saken er et utdrag fra en lengre artikkel som står på trykk i papirutgaven av Dagens Næringsliv i dag, lørdag.

Det er foreløpig uklart når Rogaland politidistrikt vil fatte en påtalemessig beslutning i saken mot Ingebrigtsen. Dette har hans hovedforsvarer Bjørn Stordrange gått kraftig ut mot: - Gi politiet tidsfrister (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.