Folk som søker permanent opphold må avlegge prøve i samfunnskunnskap, dokumentere et minimum av norsk språkforståelse og ha vært selvforsørget i minst tre år, hvis regjeringens forslag blir vedtatt.

Det blir i så fall også innført skjerpede krav til personer mellom 55 og 67 år.

– Med så store migrasjonsstrømmer som vi ser nå, er rett til varig opphold noe som må begrenses, sa Listhaug da hun presenterte regjeringens innstrammingsforslag.

– Med strengere krav gir vi et sterkt incitament for at de som kommer hit skal gjøre en egen innsats for å bli integrert i det norske samfunnet, sa statsråden.

Regjeringen foreslår at de som søker asyl via Russland ikke skal få asyl i Norge.

– Asylstrømmen over Storskog var svært stor over en kort periode, men siden 30. november har det ikke kommet noen asylsøkere den veien, sa Listhaug da hun la fram regjeringens innstrammingstiltak i asylpolitikken.

Hun la vekt på at asylsøkere som har kommet med transittvisum over grensen fra Russland, som er det eneste landet Norge grenser til som ikke er en del av Schengensamarbeidet, ikke skal få rett til asyl i Norge.

Russland har foreløpig ikke akseptert Norges retur av asylsøkere til landet.

Regjeringen vil også skjerpe kravene til identitetspapirer for asylsøkere. Blant annet skal fingeravtrykk og bilde tas rutinemessig ved ankomst til Norge.

– Det er en krevende situasjon, fordi så mange kommer uten id-papirer. Derfor er det viktig for oss å styrke og sikre en effektiv id-avklaring. I tillegg til mangel på id-papirer utgjør også bruk av falske identiteter en sikkerhetsrisiko, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) under en pressekonferanse tirsdag.

Listhaug sier at Norge i større grad må følge eksempelet fra andre europeiske land, som Storbritannia, som har strengere regler når det gjelder identifikasjon.

– Vi vil gjøre endringer som at det rutinemessig lagres fingeravtrykk og bilde av asylsøkere fra alle land utenfor EØS. Disse skal legges i en felles database, som vil være en del av Schengen-systemet, sier Listhaug, og legger til at disse opplysningene vil fjernes dersom personene får innvilget statsborgerskap eller at det har gått ti år.

Regjeringens forslag til nye innstrammingstiltak i den norske asylpolitikken innebærer at politiet kan få rettigheter til å bortvise asylsøkere ved grensen til Norge i «ekstraordinære situasjoner».

– Vi ønsker å innføre en beredskapshjemmel for Norden. Sverige tok imot 150.000 asylsøkere i 2015 og det svenske statsapparatet er under svært stort press. Denne hjemmelen vil gjøre at politiet kan bortvise asylsøkere på grensen mot en nordisk nabostat, men kun i «ekstraordinære situasjoner», sier Listhaug.

Neste år har Utlendingsdirektoratet (UDI) anslått at det kan komme mellom 10.000 og 100.000 nye asylsøkere til Norge.

Les portrettet av Sylvi Listhaug i DN Magasinet (DN+) HER

Les også: - Det har gitt oss store utfordringer
Vil kunne bortvise alle asylsøkere fra nordiske land

Se DN Tv: Her er en premium-suv uten premium prislapp

Her er en premium-suv uten premium prislapp
Storsuv-en Kia Sportage gir deg faktisk mye bil for pengene.
01:56
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.