- De fleste kundene tror at eiendom vil opprettholde eller styrke sin verdi over tid. Og når de med dagens rentenivå kan få månedskostnader til å balansere med leieinntekt, er det lett å tenke på investering i utleieleilighet som en god investering, sier kredittsjef Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN til DN.

Han trekker imidlertid frem at det innebærer mye arbeid og risiko å investere pengene sine i bolig.

Seks av ti nordmenn mener bolig er den beste langsiktige investeringen for folk flest, viser en undersøkelse gjennomført av Garanti Eiendomsmegling.

Avhengig av prisvekst

Andelen som mener bolig er den beste investeringen har holdt seg stabil de siste to årene, til tross for at andelen som venter

Kredittsjef Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN.
Kredittsjef Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN. (Foto: Geir Otto Johansen)
boligprisvekst har falt, viser undersøkelsen.

Lønnsomheten er helt avhengig av verdiutviklingen, påpeker Reite. Dersom prisene faller eller flater ut vil avkastningen bli lav.

- Risiko ved å kjøpe utleiebolig i stedet for sparing i aksjefond er ikke nødvendigvis mindre, men veldig annerledes. Mye av risiko ligger i selve transaksjonene og forvaltningen, sier Reite.

- Du er prisgitt at du kjøper riktig objekt til riktig pris, og at du ikke avdekker dyre feil og mangler ved boligen. Du må jobbe mye for å lykkes, eller sette ut administrasjon. Trenger du kjøp av tjenester, forsvinner fort lønnsomheten, legger han til.

12.000 kroner i måneden

Reite har satt opp et regnestykke med utgangspunkt i at det er mulig å finne en liten toroms i Oslo til om lag 2,8 millioner kroner, som man kan leie ut til 12.000 kroner per måned.

Han peker på at det er mulig å få en inntekt etter skatt som dekker renteutgifter, selv om man tar hensyn til fornuftig avsetning til vedlikehold og andre eierkostnader som forsikring og fellesutgifter.

- Det er dette regnestykket mange ser på når de skal kjøpe. De sitter med et lite månedlig overskudd, og spekulerer på at leiligheten bevarer eller øker realverdi over tid, sier han.

 

Langsiktig

Reite peker på at spørsmålet er hvorvidt man er sikker på om man har råd til å sitte langsiktig, om det inntreffer noe uforutsett og om boligprisene stiger.

Det vil være store ulike potensielle utslag avhengig av boligprisutviklingen.

- Tror man på fortsatt kraftig prisvekst de neste årene, kan man i dette eksemplet få cirka 20 prosent avkastning per år på egenkapitalen ved å kjøpe utleiebolig, konstaterer Reite, og legger til:

- Flater derimot prisene ut, vil avkastningen bli nær null, og med et prisfall vil egenkapitalen kunne bli spist opp raskt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer om bolig på DN.no:

Venter fullt trøkk i markedet

- Denne situasjonen tilsier dessverre at vi får en ny «prisboost»

Se DNTV: Du tror det ikke selv om du ser det. Audis viktigste modell A4 er helt ny.

Du tror det ikke selv om du ser det. Audis viktigste modell A4 er helt ny.
Bli med når DNs biljournalist tester Audi A4.
02:11
Publisert: