Superinvestor Warren Buffett har sagt at investorer burde forsøke å føle frykt når andre er grådige og være grådige når andre er redde. Det vil si kjøpe aksjer når flertallet selger og kursene er lave, og motsatt.

Men ifølge en ny undersøkelse utført av adferdsøkonomer i USA er det bare enkelte personers hjerner som er i stand til å følge det rådet, skriver businessinsider.com.

Forskerne studerte ved hjelp av avanserte scannere hjerneaktiviteten og handlemåten til personer som handlet i et fiktivt marked der det ble dannet prisbobler.

De fant ut at bare «smarte» investorer mottok tidlige «varselsignaler» fra sine hjerner, som fikk dem til å føle seg ukomfortable og gjorde at de følte en trang til å selge.

Smarte investorer hadde en større aktivitet i området i hjernen kalt insular cortex, som er assosiert med risikoaversjon.

Kjøpte aggressivt under bobler

Et mye vanligere mønster som forskerne oppdaget i forsøkspersonenes hjerneaktivitet var av en helt annne karakter.

Flertallet av investorene oppførte seg på en grådig måte, ved å kjøpe aggressivt når markedet var i en boble, og også etter at boblen hadde begynt å sprekke.

Disse investorene hadde mye høyere aktivtiet i nucleus accumbens, som er assosiert med belønningssystemer.

- Når vi ser hva som skjer i folks hjerner når de handler så kan vi anta at Buffett traff blink med sitt råd. De investorene som tjener best er de mest interessante for oss. Følelsesmessig gjør de noe som er svært vanskelig: selge i et stigende marked, sier professor og adferdsøkonom Colin Camerer til businessinsider.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:  - Jeg skulle nesten ønske at vi fikk en ny boble


Må jobbe over 20 år for å tjene det sjefen gjør på én måned