Oslo Børs falt drøyt én prosent onsdag, på en ellers svingete børsdag.

Det var oljeentreprenørselskapet Aker Solutions som bidro til å trekke hovedindeksen ned, etter at det ble kjent at toppsjef Simen Lieungh trekker seg fra stillingen og går på dagen.

Han vil ikke informere om årsaken til den brå avgangen. Han ber i en pressemelding om respekt for at han ikke ønsker å gå nærmere inn på årsaken. Ifølge pressetalsmann Geir Arne Drangeid kan det ta flere måneder før en ny toppsjef er på plass.

Les mer: Lieungh går fra Aker Solutions

Analytikerne som følger Aker Solutions tett er overrasket over at Lieungh slutter på dagen. Årsakene er uklare, og avgangen kom raskt, er den gjengse oppfatningen, men flere ønsker å snakke med selskapet før de kommenterer betydningen av lederskiftet.

Aker Solutions har levert gode resultater under Lieunghs ledelse, og aksjekursen har steget jevnt, men de siste månedene har de tapt noen prestisjekontrakter

Analytiker Haakon Amundsen i Handelsbanken Capital Markets mener det er naturlig at Aker Solutions faller som følge av at Lieunghs avgang. Han mener aksjen hovedsakelig tynges av to ting.

- For det første oppstår det alltid usikkerhet når konsernsjefen går av med umiddelbar virkning og det ikke er klar noen erstatter. Usikkerheten kommer blant annet som følge av at markedet frykter et resultatvarsel, sier Amundsen til TDN Finans.

- I tillegg ser det ut som det er en beslutning som har tatt noe tid, og at det kan ha vært en del uenighet mellom styret og Lieungh, kanskje over en lengre tidsperiode, sier han. Uenigheten kan ha vært vedrørende saker som er historie eller om framtidig strategi.

Analytikeren mener at markedet kanskje overreagerer når aksjen faller over seks prosent.

Aker Solutions-aksjen AKSO falt 6,01 prosent til 87,65 kroner.

Strammer livremmen
De europeiske markedene er preget av stadig nye tegn på at europeiske myndigheter strammer inn. Franske myndigheter melder i dag at pensjonsalderen heves fra 60 til 62 år.

Både IMF og EU avviste onsdag opplysninger om at IMF, EU og USA skal være i ferd med å utarbeide en krisepakke for Spania.

Les: Ingen krisehjelp til Spania

IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn møter fredag den spanske statsministeren Jose Luis Rodrigo Zapatero for å diskutere den spanske økonomien.

Uro omkring spansk statsgjeld og stramme kredittkanaler til spanske banker har bidratt til at spanske bankaksjer har en tøff dag i dag.

Obama snakker solaksjene opp
REC-aksjen har bak seg en tøff vinter og vår, men med mai måned ble alt så meget bedre for solenergiselskapet. Den siste måneden har aksjekursen steget 16 prosent, og den siste uken er oppgangen på 26 prosent.

Aksjen steg fra start, men fulgte resten av børsen ned om ettermiddagen.

President Barack Obama sa i en tale tirsdag kveld at det er viktig å satse på alternative energikilder. Han oppfordret Kongressen til å være med på å lage en ny energipolitikk.

- Tragedien som utspiller seg ved kysten vår, er en smertefull påminnelse om at tiden nå er inne for å satse på en fremtid basert på ren energi, sa Obama, med henvisning til oljeutslippet i Mexicogolfen.

Les mer om Obamas tale her: - En fremtid basert på ren energi

REC-aksjen falt 2,50 prosent til 19,54 kroner, omsatt for 502 millioner.

Oljeprisene snur
Oljeprisene har steget jevnt siden igår, men utpå formiddagen faller de litt tilbake. Nordsjøoljen selges fra i dag på august-kontrakter, og et fat Brent Blend med levering da handles nå til 76,79 dollar, ned 0,29 dollar fatet.

Den amerikanske WTI-oljen med levering i juli handles til 76,32 dollar fatet, ned 0,62 dollar.

Statoil-aksjen endte ned 0,51 prosent til 136,7 kroner.

Oslo Børs hovedindeks falt 1,02 prosent til 361,60 poeng.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.