IS-opprørerne er under 1 kilometer fra Ayn al-Arab ved grensen til Tyrkia, og titalls granater regnet fredag over byen som forsvares av desperate kurdiske militssoldater.

Meldinger om at IS allerede skal ha tatt seg inn i byen, avfeies av flere øyenvitner i sentrum av byen som på kurdisk heter Kobani, melder nyhetsbyrået TT.

De kurdiske krigerne som forsvarer den strategisk viktige byen, var fredag kveld i harde kamper med opprørerne fra Den islamske staten (IS) rett utenfor Ayn al-Arab.

– De forsøker å ta seg inn i forstedene vest i byen, men YPG har svart med makt og presset dem tilbake, sier Idriss Nassan, som er viseminister for internasjonale forhold i Kobani, til nyhetsbyrået TT.

Granatregn

Minst 80 granater har landet i byen, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

Esmat al-Sheikh, som leder de kurdiske styrkene i byen, sier avstanden mellom hans krigere og opprørerne fredag kveld var mindre enn 1 kilometer.

– Vi er i et lite, beleiret område. Ingen forsterkninger har nådd oss, og grensene er stengt, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

– Jeg ser for meg drap, massakrer og ødeleggelse, tilføyer den kurdiske militslederen

IS har beleiret byen i to uker, og minst 160.000 mennesker har flyktet fra kampene i området og over grensen til Tyrkia.

Far savner sønn

Kampene var synlige fra den tyrkiske siden av grensen. 53 år gamle Remzi Savas røyker en sigarett mens han lytter til skytingen.

– Sønnen min er der borte, han krysset et minefelt for å komme seg dit. Han er bare 14. Det er mange barn som kjemper for YPG, vi klarer ikke å holde dem tilbake. De tror at de mister alt dersom Kobani faller, sier han til Reuters' korrespondent.

Kampene fortsatte etter solnedgang fredag, med artilleriangrep mot boligområder øst og sørvest for sentrum av Ayn al-Arab.

– Dersom de skulle klare å ta seg inn i Kobanis forsteder, venter gatekamper, og YPG tror de kan tilintetgjøre dem inne i Kobani, sier Nassan på telefon til det svenske nyhetsbyrået TT.

– Tvilsomt at Tyrkia griper inn

Tyrkia har sagt det vil gjøre alt det kan for å hindre at byen Ayn al-Arab i Syria blir erobret av opprørere fra Den islamske staten.

Men regjeringen i Ankara har ennå ikke forpliktet seg til noen militær intervensjon i nabolandet, til tross for at nasjonalforsamlingen torsdag ga grønt lys til å sende bakkestyrker både hit og til Irak.

YPG-militsen blir nemlig sett på som den væpnede grenen til Det demokratiske unionspartiet (PYD), et kurdisk parti som har tette bånd til Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) i Tyrkia.

– YPG blir sett på som PKKs forlengede arm i Syria, og det er derfor vanskelig å se at Tyrkia vil komme dem til unnsetning, sier Truls Hallberg Tønnessen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til NTB.

Syrisk advarsel

PKK blir fortsatt ansett for å være en terroristorganisasjon, både av Tyrkia, USA, EU og NATO.

– Av samme grunn kan det være problematisk for USA å bistå YPG i kampen mot IS, mener han.

Enhver tyrkisk militærintervensjon på syrisk jord vil bli tolket som et angrep, advarte Syrias utenriksdepartement fredag.

YPG-militsen oppfordret samme dag unge kurdiske menn og kvinner i hele regionen til å ta del i motstanden mot IS.

– Vi kommer til å stå voldsomt imot. Denne byen kommer til å bli en gravplass for IS og begynnelsen på deres slutt, heter det i uttalelsen.

Les også:
Fikk ikke refinansiert boliglånet
- Demonstranter i Hong Kong avlyser samtaler
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.