Den ekstreme islamistiske opprørsgruppa ISIL truer med å angripe Iraks hovedstad Bagdad.

Talsmannen Abu Mohammed al-Adnani lover at kampene vil rase både i Bagdad og Karbala, ifølge den private etterretningsorganisasjonen SITE, som overvåker terrorgrupper på internett.

– Ikke gi etter i møte med fienden, sier al-Adnani i en appell til ISILs krigere. Lydopptaket er lagt ut på ekstremistenes Twitter-konto.

Onsdag kveld ble opprørsstyrkene stanset 11 mil nord for Bagdad ved byen Samarra. Store bakkestyrker, lokale stammekrigere og kampfly fra det irakiske luftforsvaret måtte til for å hindre opprørerne i å innta byen.

USA lover støtte

Regjeringen i Irak har gitt grønt lys for at også USA kan angripe de ytterliggående islamistene fra lufta, ifølge en ikke navngitt tjenestemann fra et vestlig land som er intervjuet av nyhetsbyrået AFP.

USAs regjering vurderer angivelig droneangrep som en av flere muligheter for å hjelpe de irakiske regjeringsstyrkene. Natt til torsdag norsk tid gjentok den amerikanske regjeringen at den vil støtte Irak i kampen mot ISIL.

– USA står sammen med irakiske ledere fra hele det politiske spekteret idet de sikrer den nasjonale enheten som er nødvendig for å lykkes i kampen mot ISIL, sa Jay Carney, talsmann for Det hvite hus.

Rask framrykking

Opprørerne i Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) har gjennomført en rask framrykking i Nord-Irak de siste dagene. Landets nest største by Mosul falt for noen dager siden, og onsdag erobret islamistene Tikrit, fødebyen til den tidligere diktatoren Saddam Hussein.

Samarra, hvor opprørerne inntil videre er stanset, skal være fødebyen til ISILs leder Abu Bakr al-Baghdadi. Han regnes nå av mange som verdens mektigste ytterliggående islamistleder.

Selv om ISIL onsdag nærmet seg hovedstaden, er det ikke noe nytt at gruppa befinner seg på Bagdads dørstokk. Falluja, som bare ligger sju mil fra Bagdad, ble erobret av ISIL i vinter.

Brøt med al-Qaida

Etter de siste dagenes offensiv kontrollerer ISIL store områder og en lang rekke byer både i Irak og Syria. Gruppa har også kontroll over deler av grensa mellom de to landene. På sikte er målet å etablere en islamistisk stat som strekker seg over grensa og omfatter både irakisk og syrisk territorium.

I Syria er ISIL en av de viktigste geriljagruppene som kjemper mot styrkene til president Bashar al-Assad. Organisasjonen var tidligere en del av al-Qaida-nettverket, men røk uklar med al-Qaidas leder Ayman al-Zawahri i fjor. I februar i år tok han offisielt avstand fra ISIL. En av årsakene skal ha vært at al-Qaida-lederen mente ISILs krigere var for brutale.

Opprørsgruppa har en rekke utenlandske krigere i sine rekker, og det antas at flere nordmenn har sluttet seg til ISIL i Syria.

Les også: Islamistoffensiv setter USA i kattepine (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.