Tirsdag ble Iran og de fem sikkerhetsrådsmaktene USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike, samt Tyskland – enige om en atomavtale etter snart to år med intense forhandlinger.

Partene er i hovedtrekk enige om følgende:

* Avtalen gir internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet.

* Iran har gått med på at FNs sanksjoner gjenopprettes innen 65 dager om avtalen brytes.

* FNs våpenembargo skal bestå i ytterligere fem år.

* Missil-sanksjonene mot Iran skal ikke oppheves på åtte år.

* I bytte mot innsyn skal økonomiske sanksjoner mot Iran oppheves.

* Teksten skal vedtas som resolusjon i FNs sikkerhetsråd, men det ventes å bli en formalitet da samtlige fem permanente medlemmer av rådet har deltatt i forhandlingene med Iran.

* Avtalen skal implementeres fra første halvdel av 2016.

Det ventes at sanksjonene mot Iran ikke kan bli hevet før tidligst i desember. De fleste analytikere venter at dette vil skje først i 2016, melder Bloomberg News tirsdag.

Iran og det internasjonale atomenergibyrået IAEA er enige om en fremdriftsplan som skal løse de gjenstående utfordringene om iranske atomanlegg.

Utenriksminister Børge Brende (H) sier avtalen om Irans atomprogram vil tjene både Iran, Midtøsten og verdenssamfunnet.

Les siste nytt om saken:
Oljeanalytiker: - Nå får ballen ytterligere fart
Iran og IAEA har underskrevet kjøreplan
- Enighet i atomforhandlingene  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.