- Dette er en stor historisk hendelse, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets til DN.

Tirsdag ble Iran og de fem sikkerhetsrådsmaktene USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike, samt Tyskland – enige om en atomavtale etter snart to år med intense forhandlinger.

Ifølge avtalen skal Iran trappe ned sitt kjernefysiske program, mot at sanksjonene mot landet oppheves (se faktaboks).

Noen av verdens største olje- og gasselskaper – franske Total, nederlandske Shell og italienske Eni – tripper etter å sette seg på første fly til Iran.

- Blir dette noe av, betyr det betydelig mer olje på markedet, sier Kjus og utdyper:

- Iran har store ressurser og de har underinvestert i årevis. Nå kommer de til å tiltrekke seg så mye kapital de klarer ved å tilby bedre kontraktsbetingelser enn det de hadde forrige gang vestlige selskaper var inne.

Ifølge analytikeren er taktikken «egentlig bare et ledd i den store, globale utviklingen vi har sett i det siste».

- Det blir mer og mer konkurranse mellom stater om å tilby bedre betingelser til oljeselskapene. Dette som et resultat av at oljeprisene faller.

- Ballen har allerede begynt å rulle. Med enighet i Iran-forhandlingene, får ballen ytterligere fart.

Følg oljeprisen på DNs børs- og markedssider

Selskapene klare

Iranske myndigheter har for lengst startet arbeidet med å tiltrekke seg kapital.

Det iranske nyhetsbyrået ISNA melder at hoteller i hovedstaden Teheran har hatt mange representanter fra utenlandske selskaper på besøk den siste tiden, skriver NTB.

Nylig skrev DN at også Kjell Inge Røkkes Aker Solutions åpner for å dra tilbake til Iran, skrev DN.

Skal impementeres

Iran vil riktignok ikke få sanksjonslettelser før avtalen er implementert, og Bloomberg News melder, ifølge TDN Finans, at dette vil ta måneder. Landet skal også ha gått med på at FNs sanksjoner kan gjenopprettes innen 65 dager om avtalen brytes, ifølge diplomatkilder, skriver NTB.

Oljeanalytiker Kjus viser til det som i flere tiår har vært isfront mellom Iran og USA.

- Dette skal overprøves i Kongressen de neste 60 dagene. Vi får se hva som kommer ut av det. Det er en del motstand, særlig blant republikanere i USA, påpeker han.

Oljeprisen faller

Prisen på nordsjøolje er tirsdag formiddag på 57 dollar fatet, omtrent 1,5 dollar ned fra gårsdagens topp. I forrige uke var riktignok prisen nede i 56 dollar fatet, påpeker Kjus.

- Markedet reagerer ned på disse nyhetene, men det er ikke noe dramatikk. Jeg forventer heller ingen voldsom reaksjon utover dagen ettersom dette var forventet, sier Kjus.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets mener det ikke er tvil om at atomavtale betyr lavere oljepriser. Hun kaller avtalen «et tveegget sverd» for Norge.

- Iran står klare til å øke oljeproduksjonen så snart som mulig, og vil utvide kapasiteten. Dermed ønsker de å samarbeide med kommersielle oljeselskaper. Det gir muligheter for Norge, sa Saltvedt til DN mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Effektiv trening for hele kroppen

Kristian Kjelling demonstrerer effektiv trening for hele kroppen
Bygg styrke, koordinasjon, balanse og stabilitet med slyngetrening.
05:16
Publisert: