Aksjemarkedet startet med fall etter at Donald Trump ble valgt til USAs neste president. Også oljeprisen fulgte etter, og var ned 0,4 prosent til vel 45 dollar fatet i nitiden onsdag morgen.

– Men jeg hadde trodd oljeprisen skulle reagere mer negativt, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.

Han sier det tross alt er «risk off» i oljemarkedet – og det betyr at investorene selger unna i risikable eiendeler for å se an effektene av valget.

Kjus mener det kan snu fort.

– Oljeprisen har hentet seg inn på morgenen og det er ikke utenkelig at prisen ender i pluss onsdag, sier han.

Følg utviklingen på Oslo Børs på DN Investor.

Forbruk og Iran

Han mener politikken til Republikanerne isolert sett er positiv for etterspørselen i det viktige markedet i USA.

– Det kan skape forventninger om økt konsum på sikt, sier Kjus, og legger til:

– En hardere linje fra USA overfor Iran kan også bidra til å løfte oljeprisen. Mulig økt produksjon i USA kan ha motsatt effekt.

De neste ukene er det fortsatt en avtale mellom de viktige Opec-landene om et mulig produksjonskutt som vil være avgjørende. Opec-landene møtes i slutten av november og har varslet en kuttavtale.

55 dollar fatet

Han tror oljeprisen kan stige mot nyttår.

– Opec-landenes evne til å levere et produksjonskutt vil være avgjørende. Da er det ikke utenkelig at vi ser en oljepris nærmere 55 dollar fatet frem mot nyttår, sier Kjus.

Det vil tilsvare en prisvekst på vel 20 prosent fra dagens nivå.​

Les også:

Hvor ble det av den påståtte Trump-kollapsen i aksjemarkedet? dnPlus

Trump sender Børsen ned

Oljeprisene bråsnudde da Trumps seier var i boks

Trump: - Vil fornye den amerikanske drømmen
USAs neste president, Donald Trump, sier han vil fornye den amerikanske drømmen. Trump har planer om en massiv oppgradering av infrastrukturen i landet, som han mener vil gi jobb til millioner av mennesker.
01:47
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.