På spørsmål om det vil komme en avtale mandag kveld, svarer Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif «nei», melder nyhetsbyrået IRNA. Tidligere samme dag sa Zarif til det iranske nyhetsbyrået Fars at det ikke burde bli noen utsettelse i samtalene.

Samtidig opplyser en iransk diplomat til Irans studentnyhetsbyrå ISNA at et ministermøte som iranske medier tidligere varslet at ville finne sted klokken 21 norsk tid mandag, sannsynligvis ikke vil avholdt.

Talsmann for Det hvite hus, Josh Earnest, sier det har vært «genuin framgang» i samtalene, men at flere uløste spørsmål fortsatt gjenstår. Han sier videre at USAs forhandlingsteam vil bli værende i Wien, der samtalene pågår, så lenge det har noe for seg.

De fem vetomaktene i Sikkerhetsrådet – USA, Russland, Storbritannia, Frankrike og Kina – samt Tyskland (P5+1) jobber for at Iran skal trappe ned sitt atomprogram, mot at sanksjonene mot landet oppheves.

Nær enighet

Irans utenriksminister Mohammed Javad Zarif sa mandag formiddag at partene vil stå på så lenge som nødvendig for å komme i mål, og Kinas utenriksminister Wang Yi sa at det nå er på tide å bli ferdig.

– Ingen avtale kan bli perfekt, men betingelsene er til stede for en god avtale. Vi mener det ikke bør være flere utsettelser, sa Wang

Forhandlingene hadde pågått i flere år, og flere ganger blitt utsatt, da partene for 15 dager siden satte seg ned til det som skulle være en intens, men kort sluttspurt. Men så dukket det opp nye hindre, og de endte i en seig stillingskrig.

Russland ønsker våpensalg

Mens de seks motpartene til Iran lenge har stått sammen om kravene de har stilt, har det i innspurten oppstått meningsforskjeller, der Russland vil oppheve også våpenembargoen mot Iran, mens de vestlige landene vil beholde dem inntil videre.

Blant våpnene Russland er interessert i å selge til Iran, er raketter som i teorien kan bære atomstridshoder.

Også Vestens krav om tilgang for internasjonale inspektører til iranske militærinstallasjoner, er noe iranerne er sterkt skeptiske til.

I helgen var både iranerne, USAs utenriksminister John Kerry og Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius optimistiske.

Vil fjerne sanksjonene

Også i Iran er det krefter som ikke ønsker at landet skal inngå en avtale som begrenser deres frihet til å utvikle sin atomteknologi, men for de mer moderate er det viktigste å få opphevet de ødeleggende sanksjonene og få innpass i det internasjonale samfunnet igjen, ikke minst som maktfaktor i Midtøsten.

Dersom det lykkes å oppnå en avtale, vil det bli det viktigste skrittet mot forsoning mellom Vesten og Iran siden revolusjonen som brakte presteskapet til makten i Teheran i 1979.

Les også på DN.no:

Romanias statsminister tiltalt for korrupsjon

Her er eurolandenes krav til Hellas

Går på dagen etter 35 år  

Se DNTV: Kommer fra ingenting - vil ha alt

Kommer fra ingenting - vil ha alt
Artisten Arshad (21) vil nå så langt som mulig - gjerne helt til USA.
01:25
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.