Saken er oppdatert.

Når stormaktene nå fjerner omfattende sanksjoner som så å si har stengt landet ute av det globale markedet i fem år, er det et vendepunkt i Irans historie, sa Rouhani til nasjonalforsamlingen i Teheran søndag.

– Vi har strukket våre hender ut til verden i en vennskapsgest. Vi har tatt fatt på et nytt kapittel i vårt forhold til verden etter å ha lagt bak oss alle fiendtlige innstillinger, skepsis og konspirasjoner mot oss, sier Rouhani.

Siden før han ble valgt i 2013 har den moderate iranske lederen lovet å bli kvitt sanksjonene gjennom diplomati.

Krigshissere

I sin tale i parlamentet noterer presidenten seg riktignok den bitre motstanden fra erkefienden Israel, flere medlemmer i den amerikanske Kongressen, samt det han kaller krigshissere i regionen – en tilsynelatende referanse til rivaler i Golfen.

Presidenten presenterte søndag regjeringens forslag til statsbudsjett for neste budsjettår, som i Iran sammenfaller med persisk nyår og starter 21. mars. Rouhani tok da til orde for økonomiske reformer og mindre oljeavhengighet når Iran nå trer ut av isolasjonen.

Den internasjonale atomavtalen mellom Iran og stormaktene ble realisert lørdag da atomenergibyrået IAEA slo fast at iranerne har oppfylt alle sine forpliktelser.

Velferd

Sanksjonene som i en årrekke har stengt Iran ute fra globale handelsmarkeder, lempes i bytte mot internasjonal overvåking av landets atomprogram for å garantere at det ikke har militære formål.

– Atomavtalen er en mulighet som vi bør bruke til å utvikle landet, bedre nasjonens velferd og skape stabilitet og sikkerhet i regionen, sier Rouhani.

Iran får nå tilgang til titalls milliarder dollar i fryste oljemidler i utlandet, og internasjonale selskaper får tilgang til et iransk marked som er sulten på alt fra biler til flydeler.

Fangeutveksling

I en dramatisk utvikling som sammenfalt med skrotingen av sanksjonene, kunngjorde myndighetene i Teheran lørdag at fem amerikanere, fire av dem med dobbelt statsborgerskap, slippes ut av fengsel. Blant dem er Washington Post-reporteren Jason Rezaian.

Løslatelsene er et ledd i en avtale som innebærer at USA henlegger sakene mot til sammen 20 iranere som er siktet, tiltalt eller fengslet for brudd på de internasjonale sanksjonene mot Iran.

Kombinert med fjerningen av sanksjonene bidrar fangeutvekslingen til en ytterligere oppmyking i det fiendtlige forholdet mellom Teheran og Washington som har preget Midtøsten siden den iranske revolusjonen i 1979.

Flere forbud

Utviklingen møter imidlertid dyp skepsis både blant mange Republikanere i USA og hos Israel og Saudi-Arabia – amerikanernes viktigste allierte i Midtøsten.

Selv om flere økonomiske tiltak mot Iran nå oppheves, opprettholdes fortsatt en rekke sanksjoner og forbud.

Atomavtalen innebærer at FNs våpenembargo skal bestå i fem år, mens sanksjonene mot Irans bruk av missiler ikke skal oppheves på åtte år. I tillegg vil det være forbud eller restriksjoner for eksport av varer og teknologi på enkelte sensitive områder

BAKGRUNN: Atomavtalen: Dette er nøkkelpunktene

Atomavtalen realiseres – Iran ut av kulden

Norge letter sanksjonene mot Iran  

Les også:

Dette kan øke boligverdien med hundretusener  

– Fallende knivmetaforen er passende

Vil tvinge Airbnb til å åpne bøkene  

Se DNtv: Dette skal du se etter på visning

Tips til hva du skal se etter på visningen
Dette må du se sjekke før du bestemmer deg for å by på en bolig
02:41
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.