Den historiske avtalen, som ble inngått i Wien sist uke, ble enstemmig godkjent av de 15 medlemmene i Sikkerhetsrådet mandag.

Behandlingen var på forhånd ventet å være en ren formalitet ettersom alle de fem vetomaktene i Sikkerhetsrådet var med på atomforhandlingene med Iran.

I bytte mot at USAs, EUs og FNs sanksjoner mot Iran oppheves, får Iran begrensninger på sitt atomprogram, som Vesten har mistenkt at var rettet mot å lage en atombombe, men som Teheran sier er fredelig.

Venter på rapport

Ifølge Sikkerhetsrådets resolusjon vil ingen sanksjonslettelser overfor Iran iverksettes før Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) overlever en rapport som bekrefter at Iran har gjennomført visse tiltak som er beskrevet i avtalen.

Stormaktene trenger ikke å foreta seg noe på 90 dager. Deretter må de starte forberedelser slik at de er i stand til å heve sanksjonene så snart IAEA-rapporten foreligger.

Sendt til kongressen

Også EU godkjente Iran-avtalen mandag. USAs president Barack Obama har oversendt avtalen til Kongressen, som har 60 dager på å vurdere den.

Dersom Iran bryter avtalen i løpet av de neste ti årene, kan FN-sanksjonene bli gjeninnført. Og hvis en av vetomaktene i Sikkerhetsrådet eller EU sier at det mistenker at Iran ikke overholder sine forpliktelser, vil Sikkerhetsrådet innen 30 dager fatte et vedtak om hvorvidt de skal opprettholde vedtaket om sanksjonslettelser, heter det i resolusjonen mandag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Slik ordnet regjeringen avtalen om EØS-bidraget

Store utslag mot euro: Kronen har aldri hatt en like ustabil sommer

Telenors datterselskap i Thailand venter utfordrende tider

Se DNTV: En gresk viking

En gresk viking
Han har hakekors på armen, liker vikinger, men er ingen nazist. Ilias Kasidiaris ønsker å ta makten i Hellas.
00:45
Publisert: