Etter å ha utsatt fristen for tredje gang, varslet partene i Iran-forhandlingene mandag at en historisk avtale vil bli annonsert i løpet av dagen.

Kinesiske representanter sier at betingelsene for en avtale rundt Irans atomprogram er «på plass». USAs utenriksminister John Kerry har imidlertid understreket at flere viktige spørsmål fremdeles gjenstår.

Dette gjenstår

Størst har kanskje striden om FNs våpen- og rakettsanksjoner mot Iran vært, skriver Reuters. Iran ønsker at disse fjernes umiddelbart når en avtale inngås. Landet får støtte fra Russland - som selger våpen til Iran, men ikke fra de øvrige landene.

De vil ha mer kontroll i form av inspeksjoner før begrensningene mot landet fjernes. Dette har resultert i et annet viktig spørsmål: hvorvidt inspektører skal ha tilgang til militærbaser i Iran.

Partene sliter generelt også om å bli enige om hvor raskt øvrige sanksjoner skal oppheves, melder nettstedet.

En ledende diplomat uttalte imidlertid at det søndag ble oppnådd enighet om å oppheve en FN-embargo mot våpensalg til Iran, ifølge Bloomberg News.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.
Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets. (Foto: Hampus Lundgren)

Oljeprisen falt

- Jeg sitter og venter og venter på denne Iran-avtalen, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til DN mandag formiddag.

Hun er usikker på om partene vil bli enige iløpet av mandagen, men understreker at det enda er optimisme på begge sider.

- Fristen har blitt utstatt tre ganger, så vi får se om det blir en enighet i dag.

Det gjør også oljeinvestorer. Mandag klokken 13 var prisen for et fat nordsjøolje 58,47 dollar. Lørdad i forrige uke lå den på 59,60.

Over helgen falt oljeprisen som følge av at Iran-forhandlingene fortsatt ikke er avsluttet. Nå vil det ta dobbelt så lang tid å få vedtak i forbindelse med Iran-avtalen gjennom den amerikanske kongressen.

- Dermed spiller det egentlig ikke så stor rolle når de blir enige, den viktige fristen er allerede passert, sier Saltvedt.

Tveegget sverd

Hun mener det utvilsomt  vil være positivt for både Iran og den politiske situasjonen i Midt-Østen dersom en ny atomavtale kommer på plass.

For Norges del er det derimot et tveegget sverd, legger Saltvedt til:

- Det gir muligheter, men også lavere oljepriser. Lavere priser er det ingen tvil om at blir utfordrende for norske selskaper.

DN har tidligere skrevet at en atomavtale kan sende 45 millioner fat olje i markedet. Bakgrunnen er Irans ambisjoner om å øke både eksport og produksjon av olje.

Til det trengs både arbeidskraft og kunnskap, noe som betyr at Iran nå er blitt et potensielt nytt marked.

- Iran står klare til å øke oljeproduksjonen så snart som mulig, og vil utvide kapasiteten. Dermed ønsker de å samarbeide med kommersielle oljeselskaper. Det gir muligheter for Norge, sier Saltvedt.

Kjell Inge Røkkes Aker Solutions er et av selskapene som åpner for å dra tilbake til Iran, dersom sanksjonene mot landet fjernes.

Utfordringen for mange kommersielle oljeselskaper har de senere årene vært å utvide porteføljen ettersom produksjon har vært fallende, eksempelvis i Nordsjøen og Mexicogulfen.

- Da må man ut og se etter nytt potensiale, og slik sett er Iran en en mulighet, forklarer Saltvedt.

 

Les også: De takket nei til tilbudet hans og gikk glipp av 2,5 milliarder dollar

- Dette tok meg skikkelig på senga

Økonomer advarer: Derfor er ikke krisen over

 

Se også:

DNs reporter oppdaterer deg om situasjonen i Hellas:

DNs reporter oppdaterer deg om situasjonen i Hellas
Eurolandene fortsetter forhandlingene.
02:54
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.