Uro for mislighold av europeisk statsgjeld har ført til at euroen har svekket seg mot dollaren.

Denne helgen var euroen på et tidspunkt på sitt laveste nivå mot dollar på to måneder. Årsaken til fallet var at helgens avtale om en krisepakke for Irland ikke bidro til å dempe investorenes bekymring for statsgjelden i enkelte eurosoneland, skriver Dow Jones Newswires.

Les: - Enige om lånepakke til Irland

Kursen var 1,3246 dollar i 07.15-tiden mandag morgen, etter å ha vært nede i 1,3182, som er det laveste nivået siden 21. september.

Kan spre seg
Finansministrene i EU avtalte søndag å stille en pakke på 85 milliarder euro til disposisjon for Irland, men investorer frykter at gjeldsproblemene vil spre seg til flere land.

- Euroen vil forbli under press, ettersom investorer fortsetter å bekymre seg for mulige mislighold i andre EU-land, og for hva dette vil kunne bety for valutaunionen, sier Syed Mansoor Mohi-uddin, valutastrateg i UBS, til DJN.

Den franske sentralbanksjefen Christian Noyer forsvarte euroen mandag, og sa på en pressekonferanse i Tokyo at han ikke er bekymret over kortsiktige svingninger i euroen, og at valutaen er sterk når det kommer til reelle, effektive valutakurser.

Presset kan bli langvarig
Mange investorer fremholder at eurosvekkelsen vil bli langvarig, og at de venter at valutaen vil falle til pari kurs mot dollar.

- Jeg ser ikke en eneste positiv faktor i et langsiktig perspektiv for euroen, så jeg venter en eurokurs på 1,00 dollar lengre frem, sier Hideki Amikura, seniorhandler i Nomura Trust and Banking, til Dow Jones Newswires.

Mandag morgen noteres kronekursen noe sterkere både mot dollar og euro, sammenlignet med kursene ved stengetid for Oslo Børs fredag.

Euro ble i New York sent fredag handlet for 1,3242 dollar, mens dollarkursen var 84,10 yen.

Dollaren er relativt uendret både mot euro og yen mandag morgen.

Les: Kan stanse EUs krisepakker

- Vannskillet går ved Spania (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.