Tandberg varsler at et oppkjøpsfond er interessert i å by på selskapet. Budet er ennå ikke klart, men i dagens marked kan flere bli fristet til å ta den gevinsten som byr seg, mener flere analytikere.

Les også: Varsler bud på Tandberg

Skulle det skje vil it-sektoren på Oslo børs være et sørgelig syn. Ingen selskaper vil per i dag ha markedsverdi over 3,5 milliarder kroner, og kun syv vil ha verdi over én milliard. Kjempene er borte, og dette skyldes både kursfall og oppkjøp av de største.

- Det tynnes ut, bekrefter Ole Petter Kjerkreit i SEB Enskilda. Han innrømmer at han vil savne Tandberg hvis de blir solgt.

Halvert
For et år siden var verdien av it-aksjene som i dag er på Oslo børs 46,5 milliarder. I tillegg kommer Fast, som ble solgt til Microsoft for 6,6 milliarder kroner. Totalt var altså verdien godt over 50 milliarder kroner. Verdien er nå nede i 36 milliarder, selv etter en liten opptur. Hvis Tandberg selges forsvinner ytterligere 13 milliarder fra it-indeksen.

Det vil i så fall bety at it-børsen når et lavmål på 23 milliarder kroner, og den vil være mer enn halvert siden samme tid i fjor.

Ementor vil i så fall være det største it-selskapet, med en markedsverdi i dag på 3,3 milliarder kroner. Fire it-selskaper er solgt for større summer enn dette siden 2006, og nå kan det femte følge etter. Samlet salgssum for disse fem selskapene kan bli 35 milliarder, altså vesentlig mer enn de resterende it-selskapene på børsen.

Utenlandske oppkjøp på over en milliard, innen it siden 2000 ( i millioner kroner)

* Analytikere i SEB Enskilda og Handelsbanken anslår at budet bør være på rundt 140 kroner per aksje,kanskje høyere for å lykkes, noe som priser selskapet til over 15 milliarder.

Brå nedgang

Hvis man sammenligner med situasjonen for åtte år siden, på toppen av dotcom-bølgen, er situasjonen i norsk it-bransje på børs nå dramatisk forskjellig.

- Det skulle være en ny økonomi som skulle regjere verden. Hvem skulle tro at it-sektoren åtte år senere nesten er radert bort og et gjødselsselskap er det mest populære tradingobjektet på Oslo børs, påpeker Kjerkreit.

At bransjen ikke lenger er på børs betyr imidlertid ikke at den er blitt mindre viktig ellers. Svært mange jobber i sektoren i Norge, men ikke i selskaper notert på Oslo børs.

Hvor dyrt?
Det er ikke så mye som er kjent om det mulige Tandberg-budet foreløpig. Hvor høyt må det være for å få gjennomslag?

- Jeg tror det er veldig stort sprik mellom de ulike aksjonærene. Noen har veldig store forventninger , men mange har tapt mye penger i aksjemarkedet og kan fristes til å ta gevinst. Prisen bør være 130-140 kroner per aksje og kanskje høyere hvis de skal få 90 prosent.

Kjerkreit tror flere industrielle spillere kan komme til å melde seg på som kjøpere.

- Mange av de store it-selskapene har økt fokus på videokonferanse, sier han, og nevner Cisco og Juniper som mulige kandidater.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.