Kaoset etter den italienske valgthrilleren mandag har gitt store utslag i finansmarkedene de siste dagene. Frykten for landets økonomiske fremtid gjør at investorene blant annet krever langt høyere betaling for å låne ut penger til den italienske staten.

Ingen av partigrupperingene fikk flertall i begge kamrene i nasjonalforsamlingen. Selv om det spekuleres i mulige samarbeidsformer, vil det trolig ta tid før en ny regjering er på plass. Flere kommentatorer peker også på at det hele kan ende med nyvalg.

Med en statsgjeld på nærmere 2000 milliarder euro, som tilsvarer nær 130 prosent av årlig brutto nasjonalprodukt, er landet svært sårbart for endringer i statsrentene. Onsdag formiddag kommer den første store testen på hvor stor tillit markedet har til landets evne til å betjene statsgjelden.

Kan bli dyrt
I en auksjon av lån med fem og ti års løpetid onsdag formiddag skal Italia etter planen hente inn 6,5 milliarder euro.

Mye tyder på at landet må belage seg på å betale en høy pris for å låne pengene:

* I annenhåndsmarkedet har renten på tiårige statsobligasjoner steget nesten 0,7 prosentpoeng siden mandag og renten nærmer seg igjen fem prosent
* Prisen på å forsikre seg mot italiensk mislighold av gjelden har økt markert de siste dagene. I markedet for kredittforsikring prises det nå inn en sannsynlighet på 23 prosent for at landet misligholder gjelden

- Dagens auksjoner av fem- og tiårs statsobligasjoner kan dermed bli utfordrende, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i morgenrapporten fra DNB Markets.

- Om det ikke lykkes å stable en styringsdyktig regjering på bena, kan resultatet bli nyvalg. Men det er langt fra åpenbart at et nytt valg vil gi et bedre grunnlag for en ny regjering. Og det italienske folket har sagt klart nei til nye innstramminger og nødvendige reformer, skriver Magnussen.

LES MER: <b>- Italienere skaper sjokkbølger</b>

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets mener markedsreaksjonen etter valget er forståelige.

- Velgerne har sagt sitt, og vi mener den negative markedsreaksjonen er berettiget. Ratingbyråene har allerede vært ute og antydet at valgresultatet er negativt for Italias kredittrating. Noen omtaler valget som begynnelsen på slutten for euroen. Vi går ikke så langt, men må være enige i at valget har gjort utsiktene betydelig vanskeligere, skriver Mork i morgenrapporten fra Handelsbanken onsdag.

«Mulighet for betydelig reprising»
Statsrentene for de mest gjeldsutsatte landene i eurosonen falt markert etter at den Den europeiske sentralbanken ECB ifjor høst åpnet for å gjøre støttekjøp av enkeltlands gjeld, under forutsetning av at landene selv ba om kriselån fra eurosonens redningsfond ESM. Frykten for en selvforsterkende effekt, der et land opplever stadig høyere renter fordi høyere renter i seg selv gir landet problemer med å betjene gjelden, falt markert etter at det ble klart at sentralbanken ville kunne gjøre slike støttekjøp.

For Italias del kan det imidlertid bli vanskelig å be om nødhjelp, siden det er langt fra sikkert at politikerne vil gå med på de strenge betingelsene som nødhjelpen forutsetter.

- Etter valget virker det langt fra klart at en koalisjon kan stables på beina som vil gå med på slike betingelser. Vi ser derfor en reell mulighet for en betydelig reprising av italiensk statsgjeld, men neppe før vi ser resultatet av de sonderingene partilederne imellom som nå så vidt har begynt, skriver Mork.

Den første indikasjonen på markedets tillit til Italias gjeldsbetjeningsevne kom allerede tirsdag, da landet lånte nær ni milliarder euro i statssertifikater med seks måneders løpetid. Resultatet ble at renten ble nesten doblet sammenlignet med tilsvarende auksjon i januar.

LES MER: Italias lånekostnad nesten doblet på én måned

<b>- Italienere skaper sjokkbølger</b>

<b>Valgthrilleren fortsetter i Italia</b>

<b>Berlusconi kan ha flertall i Senatet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.