Det er snart to måneder siden årets rypejakt ble skutt i gang.

– I grove trekk er inntrykket generelt at Sør-Norge har hatt et oppgangsår. Noen plasser har det vært svært bra, selv om det varierer en del, sier viltkonsulent Webjørn Svendsen i Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Før rypejakten blir det hvert år gått tusenvis av kilometer i norske fjell, etter såkalte takseringslinjer, for at man skal kunne forutsi hvor stor bestanden er før jaktstart.

Tilbakegang i nord

Ifjor førte den gode jakttrenden nordpå til at 7000 jaktkort ble utstedt bare på noen høstmåneder. Halvparten av disse var tilreisende jegere som ville oppleve en etterlengtet god jakt. De som har reist nordover i år, har stort sett ikke fått samme opplevelsen.

– I år er det motsatt lenger nord hvor det har vært tilbakegang. Det har ikke vært uventet med den situasjonen man har sett, sier Svendsen.

Nedgang i smågnagere gjør at rovfugler og rovvilt går etter alternativ kost i rype og bakkehekkere. Men de kystnære områdene har stått seg bedre enn indre strøk.

Synkende rypebestand i fjellet fører også til synkende antall jegere generelt.

– Vi har konstatert færre jegere. Om det er fordi de ikke gidder eller gjør andre ting når ikke bestanden tåler høstingen, er usikkert, sier Svendsen.

100.000 ryper

Rettighetshaverne til jaktkortene setter begrensninger på jakten. I år er det strammet til i Finnmark, dit mange valfartet ifjor. Blant annet ble det ropt varsko i Tana der rypetellere etterlyste kvotereguleringer.

– Det er helt andre dagskvoter i år enn det man hadde ifjor, sier Svendsen.

Han poengterer at selv i dårlige år blir det skutt rundt 100.000 ryper.

Se DNtv:

Undervannstest av GoPro Hero5 Black
00:39
Publisert:

Roper varsko om rypebestanden  

Bruker lunsjen til å øke treffsikkerheten dnPlus

1,2 millioner for rypejakt  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.