Klokkeklang og ett minutts stillhet markerte søndag tidspunktet for atomeksplosjonen, på samme måte som i Hiroshima tidligere denne uken.

Atombomben ble sluppet over Nagasaki tre dager etter USAs første atomangrep mot Hiroshima i 1945.

Ingen vet sikkert hvor mange som ble drept i Nagasaki, men de høyeste anslagene tyder på at nærmere 80.000 mennesker mistet livet. Et ukjent antall mennesker fikk alvorlige strålingsskader.

Ba om nedrustning

– Jeg fornyer vår målsetting om å lede den globale innsatsen for atomnedrustning, sa statsminister Shinzo Abe i sin tale under seremonien i Nagasakis fredspark.

Titusener av mennesker, blant dem overlevende etter atomangrepet og gjester fra over 70 land, var til stede. Det var også Nagasakis ordfører Tomihisa Taue, som benyttet sin tale til å kritisere Abe, ifølge BBC.

Statsministeren vil åpne for å sende japanske soldater på utenlandsoppdrag, og kritikere mener dette vil være i strid med Japans pasifistiske grunnlov.

Taue sa i sin tale at statsministerens forslag om å endre forsvarspolitikken har ført til stor uro.

– Aldri igjen

I sin tale i Hiroshima for noen dager siden unnlot Abe å nevne tre prinsipper som har vært styrende for Japans forsvarspolitikk helt siden 1945: At landet aldri skal skaffe seg atomvåpen, og at slike våpen heller ikke skal produseres eller lagres på japansk territorium.

Søndag forsikret Abe i Nagasaki at prinsippene fortsatt står ved lag.

I en uttalelse fra FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som ble lest opp under seremonien, uttrykte han et håp om at Nagasaki må bli den siste byen som noensinne rammes av et atomangrep.

– Vi kan ikke tillate at kjernevåpen brukes igjen. De humanitære konsekvensene er for store, framholdt generalsekretæren.

 

Les også: Kraftige priskutt redder «dødsdømte» spøkelsesbyer i Spania

Nå er det Trondheim som flommer over av utleieboliger

Petter Stordalen: - Jeg var som en styltegående Zlatan

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Utsetting av ørret: - Ren forsøpling av naturen:

Utsetting av ørret: – Ren forsøpling av naturen
Lars Nilssen, produsent av tv-programmet «På fisketur med Bård og Lars», mener utsettingen av ørret i norske vann har gått altfor langt.
02:57
Publisert: