Litt over 1 million babyer så dagens lys i Japan i 2014. Det er det laveste fødselstallet i landet etter andre verdenskrig og bidrar til enda mer forgubbing.

Torsdag la myndighetene fram statistikk som viser at 1.001.000 barn ble født i Japan ifjor. Det er 29.000 færre enn året før.

Samtidig fortsetter antallet som dør å stige, og endte på i underkant av 1,3 millioner ifjor.

Japan har i flere tiår slitt med synkende fødselsrater og stigende levealder, en kombinasjon som bekymrer stadig flere.

Samtidig får myndighetene mye kritikk for ikke å gjøre nok for å løse problemene. Eksperter advarer om at utviklingen kan skade Japan på ulike måter, blant annet redusere vekstmulighetene og krympe Japans bruttonasjonalprodukt.

Krymper

En av hovedårsakene til at det fødes stadig færre barn er at stadig færre gifter seg, og at folk gifter seg stadig senere i livet. Bare rundt to prosent fødes utenom ekteskap i Japan, mot over 50 prosent i Norge.

Dersom ikke tendensen snur, vil over 40 prosent av befolkningen Japan være over 65 år i 2050, ifølge det nasjonale befolkningsinstituttet. I dag er rundt 33 millioner av landets 127 millioner innbyggere eldre enn 65 år, tilsvarende 26 prosent av befolkningen.

Japans innbyggertall nådde en topp på i overkant av 128 millioner i 2010.

Estimater viser at innen 2050 kan innbyggertallet ha falt til under 100 millioner.

En undersøkelse fra 2012 viste at Japans befolkning vil krympe til en tredjedel i løpet av dette århundret.

En rapport fra mai i år anslo at 500 eller flere tettsteder rundt om i Japan rett og slett kan forsvinne innen 2040 fordi de unge kvinnene flytter til større byer.
 

Les også:   Asia i dag: Vulkanutbrudd kan utrydde Japan

 

Dramatisk fall for japansk økonomi

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.