– Vi ble tatt på senga. Han var ikke på vår radar i det hele tatt, medgir direktør Ian Davis i den britiske tenketanken NATO Watch.

Tenketanken utarbeidet tidligere i år en liste over det de anså kunne være mulige kandidater til å overta etter danske Anders Fogh Rasmussen til høsten. Der er ikke Stoltenberg nevnt.

Det er derimot forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, som blir omtalt som «en å se opp for i fremtiden, og også kanskje som en mulig outsider til å årets utnevnelse».

– Offensiv, og kvinne

I begrunnelsen blir det vist til det de kaller hennes offensive tale på Center for Strategic and International Studies i Washington 9. januar i år, der hun tok til orde for flere NATO-øvelser, økte forpliktelser til operasjoner utenfor alliansens kjerneområde og investeringer i etterretning og rakettforsvarkapasitet.

– Et annet argument for henne er at NATO aldri har hatt en kvinnelig generalsekretær før, påpeker Davis.

Davis sier han ikke kjenner så godt til Jens Stoltenberg, men mener det er en styrke at han har en bakgrunn innen humanitært arbeid og i arbeid med klimaspørsmål.

– Dagens sikkerhetsutfordringer blir stadig mer komplekse, og det er ikke nødvendigvis at en enkel militær respons er den beste løsningen på disse utfordringene, sier han.

Kritisk til pengebruk

Han sier han håper Stoltenberg vil fortsette Fogh Rasmussens arbeid med å gjøre arbeidet i NATO mer åpent og etterprøvbart.

Han mener Stoltenberg heller ikke må lytte for mye til alle som sier hans fremste jobb blir å få europeiske stater til å øke sine forsvarsbudsjetter.

– Spørsmålet er heller om USA bruker altfor mye. Europeiske land trenger ikke nødvendigvis å bruke mer midler, men alliansen trenger å bruke midlene klokere, sier Davis.

LES OGSÅ PÅ DN.no:

Støre: - Nato trenger den beste, og det får de

Her kan det bli streik onsdag

Dette betyr Stoltenbergs nye jobb for Norge

Gir studentene mer makt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.