Jens Stoltenberg opplyste på en pressekonferanse fredag ettermiddag at han trekker seg som leder i Arbeiderpartiet som følge av Nato-utnevnelsen.

- Det er vemodig og veldig rart, sier Jens Stoltenberg på pressekonferansen, om det å forlate norsk politikk.

Stoltenberg sier at Nato-prosessen har vart en stund.

- Dette er en prosess som har gått gjennom vinteren. Jeg skjønte i løpet av vinteren at det gikk i den retningen, sier han.

Les også Dette betyr jobben hans for Norge

Les også KrF: Viktig for nordlig dimensjon i NATO

Les også Erna Solberg gratulerer

Les også Thorning-Schmidt: Et varmt og visjonært menneske

God nok tid

Stoltenberg synes det er vemodig at han nå forlater Arbeiderpartiet.  Han er glad for at det kom en avklaring, og at den kom raskt.

- Det er en tid for alt. Ap er et parti med mange dyktige mennesker, og det er god nok tid til neste valg for en ny leder å etablere seg.

Stoltenberg tiltrer som generalsekretær i Nato 1. oktober, og opplyser at Nato-utnevnelsen ikke medfører at han trekker seg umiddelbart.

- Jeg planlegger å gå av på et landsmøtet, og jeg ser for meg at jeg leder til det er en ny leder på plass. Det er landsstyret som skal drøfte dette på mandag, og det er landsmøtet som er de suverene.

Stoltenberg understreket at han ikke ønsker å svare på hvem han ser for seg som sin etterfølger. Den avtroppende Ap-lederen skal nå holde pressekonferanse sammen med statsminister Erna Solberg.

(Saken fortsetter under videoen)

Støre om Stoltenbergs avgang
00:00
Publisert:
 

Støre: Trist

Jonas Gahr Støre sier til NTB Nato-utnevnelsen av Jens Stoltenberg er vemodig for Arbeiderpartiet (Ap), men noe Norge bør være stolte av.

– Det at han får dette store internasjonale oppdraget, og jeg mener NATO trenger den beste og det får de nå, det er noe vi skal være stolte av i Norge, sier Støre til NTB.

Støre sier det er en styrke for Nato at alliansen for første gang får en generalsekretær som har nordområdeerfaring og som «vet hvordan det er å ivareta og forvalte et naboskap» med tydelig referanse til Russland.

Det er ventet at Jonas Gahr Støre blir innstilt som ny leder og valgt på et ekstraordinært landsmøte, kanskje allerede før sommeren.

Stemningen i partiet synes å gå i retning av å utsette øvrige valg til ulike tillitsverv til det ordinære landsmøtet som finner sted neste år. Det innebærer i så fall at Helga Pedersen fortsetter som nestleder, i første omgang ut valgperioden som da utløper.

Avgjørende Nato

Den tilspissede situasjonen i Ukraina har vist at Nato er en viktig allianse, sier Jens Stoltenberg i sine første uttalelser om Nato etter utnevnelsen.

- Nato har vært avgjørende for medlemslandenes sikkerhet gjennom flere tiår. Det er en viktig allianse som har vist sin betydning, ikke minst de siste ukene med de dramatiske begivenhetene som har funnet sted i Ukraina og på Krim, sier Stoltenberg til NTB.

Den nye generalsekretæren møtte pressen i Oslo fredag ettermiddag. Han ba da om forståelse for at han først kommer til å si mer om Nato og sin nye jobb på en felles pressekonferanse med statsminister Erna Solberg (H) senere fredag. 

– Jeg opplever det som usedvanlig viktig å få bidra til fred og stabilitet i vår verdensdel. Vi er på en brutal måte minnet på at landenes uavhengighet, suverenitet, grensenes ukrenkelighet, fred og stabilitet ikke er noen selvfølgelighet, sa Stoltenberg.

Stoltenberg viste til Russlands nylige annektering av Krim-halvøya.

– Det er en brutal påminnelse om hvor viktig NATO er, sa den påtroppende generalsekretæren.

Brende: Svært godt forberedt

Utenriksminister Børge Brende (H) mener den samlede oppslutningen rundt Jens Stoltenberg viser at han er godt forberedt til å overta jobben som generalsekretær i forsvarsalliansen NATO.

– Jeg vil gratulere ham med en av de viktigste internasjonale posisjonene. Han overtar NATOs generalsekretærrolle i september, på et tidspunkt hvor situasjonen i Europa er den mest krevende sikkerhetspolitiske situasjonen etter den kalde krigen, sier Brende til NTB.

Han mener Stoltenberg er svært godt forberedt til jobben.

– Dette er en oppgave han er svært godt forberedt til. Det viser ikke minst den samlede oppslutningen han har fått hos NATOs medlemsland. Han har også erfaring – han har ledet den norske regjeringen gjennom ti år, og i en periode hvor Norge har vært tungt engasjert i NATOs operasjoner, sier Brende.

Kerry-tweet

USAs utenriksminister John Kerry sier han ser fram til å samarbeide med Jens Stoltenberg når nordmannen overtar som generalsekretær i NATO.

«Ser fram til å samarbeide med Jens Stoltenberg. NATO er grunnfjellet i Amerikas og Europas sikkerhet», skriver Kerry på Twitter.

LES OGSÅ PÅ DN.no:

Støre: - Nato trenger den beste, og det får de

Her kan det bli streik onsdag

Dette betyr Stoltenbergs nye jobb for Norge

Gir studentene mer makt  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.