NATO har sikret fred i Europa helt siden dannelsen, og alliansen har klart å tilpasse seg nye sikkerhetspolitiske utfordringer, sier Stoltenberg etter at han fredag ble utnevnt til ny generalsekretær i alliansen.
– Etter den kalde krigens slutt fikk NATO nye oppgaver da det igjen brøt ut på det europeiske kontinentet på Balkan, og i mer enn ti har NATO deltatt i kampen mot terrorisme, ikke minst gjennom et omfattende engasjement i Afghanistan, men også andre steder, sier han.
– Det stilles med jevne mellomrom spørsmål om betydningen, relevansen til NATO etter den kalde krigens slutt, men jeg tror det som nå skjer i Ukraina, det som skjer på Krim, bare minner oss om hvor viktig NATO er, at vi trenger NATO som en sterk allianse, tilføyer Stoltenberg.
NATOs suksess bygger ifølge ham på tre pilarer: kollektivt forsvar, evne til å håndtere kriser og partnerskap med andre land.
Det er «historiens mest vellykkede allianse», fastslår den nye generalsekretæren, som overtar 1. oktober.
Intet Bart Eide-svar
Stoltenberg ønsker ikke å kommentere om tidligere forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) vil følge med ham til NATO.
På en pressekonferanse fredag fikk Stoltenberg spørsmål om spekulasjoner om at den tidligere utenriksministeren og partifellen Espen Barth Eide får en stilling som en av hans nærmeste medarbeidere når Stoltenberg tiltrer som ny generalsekretær i NATO.
– Det er litt tidlig å spekulere i hvem som skal besette hvilke stillinger. Jeg har samarbeidet med Espen Barth Eide i mange år, men kommer ikke til å kommentere på enkeltstillinger, sa Stoltenberg.
Atomvåpen blir
Så lenge det fins atomvåpen i verden, vil det forbli en del av NATOs strategi å ha slike våpen, fastslår Jens Stoltenberg.
– Kjernevåpen er en del av NATOs strategi. Jeg var med på å vedta den på toppmøtet i Lisboa i 2010, og der var nettopp diskusjonene rundt kjernevåpen en viktig del av det vi kalte det strategiske konseptet, sier Stoltenberg.
I strategikonseptet tok NATO inn USAs president Barack Obamas visjon om en kjernevåpenfri verden, ifølge Stoltenberg. Men samtidig legges det til grunn at NATO må ha kjernevåpen «så lenge det fins kjernevåpen i verden», og at NATO skal bygge sin avskrekkingsstrategi på dette, sier han.
– Det har vært en del av NATOs strategi helt siden NATO ble etablert, og det er fortsatt en del av NATOs strategi. Det er noe norske regjeringer opp gjennom årene har vært innforstått med, sier Stoltenberg.
LES OGSÅ PÅ DN.no:
Dette betyr Stoltenbergs nye jobb for Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.