– Jeg skulle gjerne ha fortsatt. Men dette er slik det er i denne type stillinger. Og det visste jeg da jeg tok jobben, sa Lystad da han møtte pressen i Oslo fredag ettermiddag.

Les også: Dette er Nav-avsløringene

Men statsråden hadde gjort seg opp en mening. Datatrøbbel, kostnadsoverskridelser og mangelfull oppfølging av arbeidssøkere er ifølge Eriksson grunnen til at Lystad får sparken.

– Jeg skulle gjerne ha fortsatt. Men jeg visste da jeg tok jobben at dette er en stilling som er til låns, sier Lystad til NTB.

Han fikk vite før påske at tiden som Nav-sjef er over etter snaue fem år i stillingen. Umiddelbart ga han beskjed om at han mente avgjørelsen var feil.

Fredag var han i ferd med å rydde kontoret i Nav-hovedkvarteret på Hasle torg. Allerede mandag venter nye oppgaver – som spesialrådgiver i Erikssons departement.

– Det gleder jeg meg til, sa Lystad, som beholder grunnlønnen på drøyt 1,3 millioner kroner i sin nye jobb.

Sp kritisk

– Pianisten skytes selv om han ikke har gjort annet enn å spille etter de noter Stortinget og regjeringen har gitt ham, framholder Senterpartiets Per Olaf Lundteigen.

– Lystad må betale prisen for feilaktig og svak politisk ledelse av et stadig viktigere offentlig ansvarsområde. Avsettelsen må føre til en grundigere debatt om hva vi vil med Nav, både i arbeids- og sosialkomiteen og i kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget, sier Sp-veteranen som har sete i begge komiteer.

Arbeidsministeren grunngir avsettelsen i flere forhold, ikke minst problemene med de store prosjektene for modernisering av datasystemene i Nav.

Samtidig konstituerer han nåværende IKT-direktør Kjersti Monland i stillingen som toppsjef.

– Kjersti Monland er kunnskapsrik og kompetent. Hun kjenner Nav godt og også utfordringene etaten står overfor. Det er viktig at moderniseringen ikke stopper opp, men fortsetter, sier Eriksson.

– Blitt bedre

Monland var i utgangspunktet ytelsesdirektør i Nav, men ble i oktober konstituert som IKT-direktør. Nå er hun toppsjef inntil en permanent leder er på plass. Monland sier hun akter å fortsette «det gode arbeidet» i etaten. Samtidig erkjenner hun at Nav har et utviklingspotensial.

– Det er for mange brukere som ikke har en god opplevelse med Nav. Det skal vi jobbe intenst for å utbedre, sier hun til NTB.

Torsdag la en ekspertgruppe fram en rapport som slår fast at Nav er for lite opptatt av å få folk i arbeid og har for dårlig kontakt med arbeidsgiverne. Dette er en annen viktig grunn til Lystads fratreden, ifølge Eriksson.

– Arbeidstenkningen har blitt borte i Nav. Det var en av de viktigste grunnplankene Nav-reformen var tuftet på. Vi må gå i en ny retning, med ny kraft og ny ledelse, sier han.

Kostnadssmell

Utskiftingen i toppen av Arbeids- og velferdsetaten skjer etter en urolig periode med kritiske rapporter fra Riksrevisjonen og kontrollhøringer på Stortinget.

Da den nå avsatte Nav-direktøren Joakim Lystad møtte til høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i februar, anslo han at datamoderniseringen blir 1,5 milliarder kroner dyrere enn antatt i 2011.

– Vi har ikke andre tall på dette nå, sier Lystad selv.

På Stortinget frykter flere at kostnadsoverskridelsene i realiteten er langt større. Arbeidsministeren ville fredag ikke kommentere tallstørrelser direkte, men sa at han avventer en kvalitetssikringsrapporten fra konsulentselskapet Metier.

Store utfordringer

Arbeiderpartiets Dag Terje Andersen mener regjeringen må ta politiske grep for å rette opp feil og mangler i Arbeids- og velferdsetaten.

– Vi tar til etterretning at arbeidsminister Robert Eriksson ber Nav-direktør Joakim Lystad om å fratre sin stilling. Både Stortingets kontrollhøringer og Vågeng-rapporten peker på store utfordringer for etaten, sier Andersen, som selv har vært arbeidsminister.

Han er enig i konklusjonene fra Vågeng-rapporten som kom på torsdag, om problemene Nav har med å knytte brukere til arbeidslivet.

– Flere har pekt på at Nav har store utfordringer når det gjelder ledelse av organisasjonen. Både Stortingets kontrollkomité og Riksrevisjonen har kommentert ledelsesproblemene, sier Andersen. 

 

Les også:

  Nav-direktøren har fått sparken

- Fungerer ikke som ønsket  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.