Det ble skapt 69.000 jobber utenom jordbruket i USA i mai, viser den månedlige jobbrapporten fra amerikanske myndigheter som ble lagt frem fredag.

På forhånd var det ventet en langt større oppgang på 150.000, ifølge medianestimatet i en undersøkelse Bloomberg News har gjennomført. Ingen av de 86 ekspertene som ble spurt hadde sett for seg en så svak utvikling som mai faktisk viste.

Sysselsettingen blir målt i en undersøkelse blant amerikanske bedrifter. Arbeidsledigheten blir på sin side målt i en undersøkelse blant 60.000 husholdninger

Arbeidsledighetsraten var på 8,2 prosent i kvartalet. I april var arbeidsledighetsraten på 8,1 prosent, og den var ventet å være uendret denne måneden. Mai ble dermed den første gangen med oppgang i ledighetsraten siden juni ifjor.

Skuffer markedet
I tillegg til de skuffende tallene for mai ble det også gjort revideringer for de to tidligere månedene som viser en jobbvekst på 49.000 færre stillinger enn tidligere rapportert.

Sett fra markedets side er dermed tallene enda svakere enn ventet siden nettoveksten isolert sett blir redusert med 49.000 jobber til 20.000 jobber denne måneden.

- Det er fryktelig dårlige tall. Det er ikke så mye annet å si om det, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til DN.no.

Det eneste positive han vil trekke frem er at jobbveksten var overraskende sterk i vinter og at det samlet sett derfor ikke er fullt så ille som utviklingen ved første øyekast kan tyde på.

- Men hovedbildet er at det er for svak vekst i sysselsettingen og det er et tegn på at det går dårlig i økonomien, sier Bruce.

- Og det har effekt fremover: Desto mindre vekst det er i sysselsettingen, jo mindre vekst blir det i forbruket. Og forbruket skulle være drivkraften for å dra USA opp gjennom konjunkturoppgangen med høyere inntekter og stigende optimisme, legger han til.

Venter QE3
Han tror derfor det kan komme en tredje runde med såkalte kvantitative lettelser (QE3), populært omtalt som pengetrykking, fra sentralbanken.

Når styringsrenten er så lave som de er i dag er pengetrykkingen det neste virkemiddelet sentralbanken kan benytte seg av. Ved å kjøpe opp store mengder lån i markedet øker presser sentralbanken opp prisene - og dermed renten ned - på lånene. Håpet er at dette fører til at lånerentene til bedrifter og husholdninger også faller.

- Det virker mer sannsynlig nå, sier Bruce, som imidlertid er usikker på hvor stor effekt QE3 eventuelt vil ha.

- Er det fornuftig å pøse på med mer penger?

- Hvis det virkelig blir så dårlig fremover som dette, er det riktig å prøve de mulighetene man har, sier Bruce.

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets mener også at dagens tall øker sannsynligheten for en ny runde med kvantitative lettelser.

- Nok en svak rapport fra arbeidsmarkedet, konstaterer han i en oppdatering fredag ettermiddag.

Flytter markedet
Den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten, som slippes første fredag hver måned, har tidligere vist seg å kunne flytte markedet markert i løpet av kort tid. Myndighetenes rapport er den mest utfyllende oversikten for tilstanden i arbeidsmarkedet i verdens største økonomi. Rapporten danner derfor et godt utgangspunkt for å vurdere den nåværende og fremtidige utviklingen i økonomien.

Rapporten er tidligere blitt kalt både "alle nøkkeltalls mor" og "verdens viktigste makrotall" på grunn av evnen til å flytte finansmarkedene.

Her hjemme fører de skuffende tallene til at Oslo Børs faller enda dypere fra et allerede svakt nivå. Hovedindeksen på børsen er nå ned 2,56 prosent til 374,55 poeng. Dette er årets laveste notering på Oslo Børs.

Les mer: «Verdens viktigste makrotall» senker Børsen til årsverste (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.