Oljeselskapet Statoil avviser påstander om at selskapet vurderer andre løsninger enn kraft fra land til første fase av utbyggingen av Johan Sverdrup-feltet, som bestemt av stortingsflertallet.

Verdens ledende avis for olje- og gassindustrien skriver fredag at Statoil jobber med å finne smutthull i pålegget. Ifølge Upstream planlegger Statoil å installere to gassbrennende turbiner på Sverdrup-feltet, som er det største av fire pågående prosjekter på Utsira.

- Tilrettelagt for back-up

Prosjektdirektør Øivind Reinertsen i Statoil avviser dette. Han mener opplysningene er basert på misforståelser av de opprinnelige tegningene for plattformene.

 - Vi har i tegningene tilrettelagt for at det kan settes en generator der. Men det er ikke en del av konseptvalget og det det må en positiv beslutning til for å endre dette. Det er ingen planer om å gjøre et slikt vedtak, sier han til DN fredag.

Han forklarer at bakgrunnen for at dette ligger i tegningene er at da selskapet gjorde konseptstudiene, var kraftspørsmålet usikkert. Derfor ble det ved tildeling av FEED (første ingeniørarbeidet, red.anm) lagt inn at en skulle tilrettelegge for at en gassturbin med generator, dersom senere besluttet installert, kunne implementeres uten forsinkelser av FEED. Dette som en back-up mulighet dersom kraft fra land av en eller annen årsak ble forsinket.

- Dersom det skjer noe så kan man egentlig sette på en slik generator uten at vi forsinker tiden, sier direktøren.

Les også: Bygger Sverdrup med gassturbiner

Hadde man sagt at man skulle ha en generator istedet for kraft fra land uten at det var tilrettelagt for det fra dag en, ville det ført til at prosjektet ville bli forsinket, ifølge ham.

- Vi har tilrettelagt for det, men den er ikke inne i konseptet. De som sier vi har en backup-generator inne, det er positivt feil. Den er ikke inne, og det må en positiv beslutning i partnerskapet til for å at vi skal gå til anskaffelse av den generatoren, og sette den på Sverdrup-feltet, sier Reinertsen.

- Her blander folk ting. Fordi det her er det tilrettelagt for det så er det inne en generator. Det er ikke inne en generator, sier han.

Fikk avklaring

Med de avklaringer om krafttilførelsen som Sverdrup-partnerskapet nå har fått, kan det bli mulig å stoppe planene for tilretteleggelsen, eller vurdere om det blir mer lønnsomt å ha den der, påpeker Reinertsen.

- Da blir det endringer i FEEDen og det er noe vi nå vurderer gitt de avklaringer vi nå har fått, sier direktøren.

Torsdag tildelte Statoil en rammeavtale til offshoreverftkonsernet Kværner frem til 2020 samt kontrakt for to stålunderstell til første fase av Johan Sverdrup-utbyggingen.

- I går signerte vi intenasjonsavtale for leveranse av to store stålunderstell, og så kommer de i dag og sier at det betyr mere kraft. Jeg forstår det ikke, og vet ikke hvor man har det fra, sier Reinertsen.

Myndighetene vet

Han påpeker at alle partnerne og de som sitter nærme dette prosjektet vet at den utstyret er ikke inne i designgrunnlaget når det gjelder selve turbinen med generatoren.

Statoil har ikke mottatt henvendelser fra politisk hold fredag.

- Vi har en god dialog med Olje- og energidepartementet som myndighet, og de vet hva vi har i konseptet. Jeg regner ikke med å høre noe fra dem, sier Reinertsen.

Kraft fra land

Det som er inne i konseptet er kraft fra land på 100 megawatt, som tidligere kommunisert, understreker han.

Samtidig finnes det én gassturbin, en LM 2500 på omkring 25 megawatt Det er imidlertid såkalt "essential kraft", som ikke gir kraft nok til å produsere på plattformen. Reinertsen minner om at det vil være 400 senger å feltet, som skal ha strøm.

- Mister vi hovedkraften vår så må vi ha essential kraft som er på en annen kilde. Og så har vi nødkraft, som er dieselmotor, for hvis vi mister essential kraft, som er helt i tråd med hvordan lovverket sier at det skal være, sier prosjektdirektøren.

Han forklarer at de fleste plattformer også har essential kraft på diesel, men at plattformene på Johan Sverdrup vil være såpass store at det er en fordel å ha det på gass.

Les også:
Hevder Statoil vil omgå Utsira-vedtak

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.