Stortinget ble tidlig i juni enige om å pålegge Statoil elektrifisering ved utbygging av Johan Sverdrup-feltet. Men ifølge verdens ledende avis for olje- og gassindustrien jobber Statoil med å finne smutthull i pålegget.

Upstream erfarer at Statoil, til flere politikeres misnøye, planlegger å installere to gassbrennende turbiner på Sverdrup-feltet, som er det største av fire pågående prosjekter på Utsira.

Avisen skriver at regjeringen «har blitt villedet til å tro at Sverdrup utelukkende kan få strøm fra elektrisitetsnettet via en ny sjøkabel».

Avviser

Øivind Reinertsen leder Sverdrup-prosjektet for Statoil. Han avviser påstandene på det sterkeste.

- Det er positivt feil, sier han til DN fredag.

Han forklarer at det i tilfelle må ett forslag og ett klart flertall til blant partnerne i prosjektet for en slik beslutning. Hverken forslag eller en slik beslutning eksisterer, påpeker han.

- Det er ingen planer om et slikt vedtak, sier prosjektdirektøren.

Les også: Statoil: - Her blander folk ting

To turbiner

Ifølge Upstream viser alle pågående plantegninger og dokumenter for Sverdrup at Statoil vil installere to gassturbiner av typen LM 2500+, hver med en kapasitet på 30 megawatt.

Statoil har nå bekreftet at selskapet har valgt å installere minst én av turbinene på Sverdrup, og at det vurderes en annen enhet som backup.

Omstridt kabel

Olje- og energidepartementet har tidligere enstemmig støttet en anbefaling som krever at kraft fra land brukes til å elektrifisere Sverdrup og de tre nabofeltene Edvard Grieg, Ivar Aasen og Gina Krog - så snart som mulig og senest innen 2022.

Kjell Ingolf Ropstad i Stortingsgruppen, sier det er ukjent for regjeringen at Statoil vil bruke gassturbiner på plattformen.

- I våre møter med Statoil har vi blitt forsikret om at at det ikke vil bli noen gassturbiner i første fase av Johan Sverdrup. Dersom det stemmer at selskapets nye plan er å installere dette, er det stor sannsynlighet for at regjeringen ikke vil godkjenne utviklingsplaner eller operasjoner for Johan Sverdrup, sier Ropstad til avisen.

Han vurderer nå å skrive en henvendelse til energiminsiter Tord Lien for å få en forklaring, skriver Upstream.

- Statsråden kan ikke godkjenne Statoils planer for bruk av gassturbiner. Regjeringen og Stortinget har enstemmig stemt for full elektrifisering av alle feltene på Utsirahøyden. Å installere gassturbiner på 60 megawatt er ikke i tråd med denne avtalen.

Turbinene som Statoil ønsker å bygge koster, ifølge avisen, 500 millioner kroner per stykk, til sammen én milliard.

- Dersom selskapet hadde ment at det ville være nok med strøm fra land, ville ikke planene for disse turbinene ha blitt utarbeidet, skal en kilde ha fortalt avisen.

Les også:
Asia i dag: USAs største børsnotering blir kinesisk
Siv Jensen refser Ap-ønske om endringer i formuesskatten
  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.