Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre åpner for statlig eiendomsskatt i sin nye bok «I bevegelse» som ble lansert tirsdag, skriver Finansavisen.

Ledende økonomer i banker, LO og NHO og professorer på universiteter som avisen har snakket med omfavner ideen.

På 125 i boken skriver Støre: «All toneangivende fagkunnskap argumenterer for at vi burde vri skattlegging mer i retning av fast eiendom. Det vil måtte gjøres med en tilpasset grad av bunnfradrag og andre skjerminger som sikrer hensynet til mennesker med vanlig bolig, og det vil måtte sikre at de med mest betaler mer».

Arbeiderpartiet skriver i en melding til DN at Gahr Støre «har ingen kommentar utover det som står i boken, og viser til hva han har skrevet der».

- Tiden er overmoden

En av økonomene som mener Støres tanker om eiendomsskatt er en strålende idé er sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

- Dagens boligbeskatning er urettferdighet og ineffektivitet satt i system, tiden er overmoden for en statlig eiendomsskatt, sier han til Finansavisen.

Han mener politisk feighet er årsaken til at en slik skatt ikke allerede er gjennomført.

- Mange i Høyre vet at dette er det riktige skrittet, men istedenfor å gjøre det riktige, kjøper de seg popularitet ved å si «nei til skatt på egen bolig», sier Andreassen til avisen.

Dag Aarnes i NHO kaller eiendomsskatt «et godt grep», mens LOs Stein Reegård sier det er stor enighet blant økonomer om at lav eiendomsskatt er «det viktigste forbedringspunktet» i det økonomiske systemet.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Anbefaler nasjonal eiendomsskatt


  Frp-ere krever skattekutt for folk flest

 
Jensen demper skatteforventningene i budsjettet