For tre år siden Støre brukte polsk firma uten mesterbrev og anbefalte det varmt videre. Firmaet markedsfører seg som mesterbedrift uten å være det. I tillegg viser firmaets nettside mange bilder av maling av husvegger fra stige i stedet for fra heis eller lift. Det reagerer Arbeidstilsynet på overfor fagbladet Maleren, som først omtalte saken.

Arve Kambe (H), som leder arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, kritiserer Støre for slett research.

- Støre burde ha sjekket firmaet nøyere, særlig siden han var utenriksminister og dermed noen ekstra sikkerhetsanstaltninger rundt. Han gjorde en åpenbar feilvurdering. Vi som toppolitikere bør gå foran som et godt eksempel å velge mesterbedrifter med alle papirer i orden, sier Kambe.

Han understreker at det ikke er noe galt i å ikke velge mesterbedrifter, men at de med samfunnsansvar alltid bør velge det.

Må være nøye

- Politikere må tenke seg om hvem de bruker på en rekke områder i samfunnet, for eksempel hvilke drosjer vi benytter, hvor vi vasker bilen og klipper håret. Det må alltid være rom for å gjøre feil. Og med slike saker som Støres, er ironien at de som vedtar reglene er gjerne de som synes det er vanskelig å administrere dem selv. Det er en nyttig påminnelse overfor alle andre og som kan gjøre det enklere å få til en forbedring i bransjene, sier Kambe.

Gjorde jobben

Han har nettopp overtatt et hus selv og erfarte hvor viktig det er å sjekke alle firmaer nøye.

- Min generelle oppfordring er alltid å gå inn på handlehvitt.no og alltid betale med faktura, og kun med organisasjonsnummer og moms på, sier Kambe.

Jonas Gahr Støre har ikke ønsket å kommentere saken overfor DN, men til Maleren sier han:

– Jeg har tidligere brukt mesterbedrifter til malerarbeider hjemme. Da jeg skulle male huset utvendig sommeren 2012, ble jeg kontaktet av et firma som fremsto som seriøst og skikkelig, med gode referanser og arbeidet ble gjennomført etter avtale, sier Støre.

– Siden den gang har jeg lært mye om utviklingen i byggebransjen, og kanskje særlig i malerbransjen og privatmarkedet. Det har understreket viktigheten av at vi også som privatperson må være på vakt i forhold til de som utfører arbeid i dette markedet, sier Støre til Maleren.

LES OGSÅ: Actasaken inn i siste fase (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.