Det er for tiden stor optimisme på verdens børser. Oslo Børs har satt ny rekordnotering denne uken, og i dag har Nikkei-indeksen på Tokyo-børsen vært over 20.000 poeng for første gang på 15 år.

Men optimismen kan som mange ganger tidligere brått snu til dyp fortvilelse.

Rett før finanskrisen begynte i 2007 var investorene som i dag svært risikovillige, og hovedindeksen på Oslo Børs føk til værs og noterte all time high med nesten 525 poeng.

Og det er ingen grunn til ikke å regne med at en ny krise vil inntreffe. Det mener i hvert fall JP Morgens konsernsjef Jamie Dimon som i et brev til aksjeeierne skriver at neste krise sannsynligvis blir verre enn den forrige, skriver MarketWatch.

- Et varselskudd

En av årsakene til at utslagene av neste krise kan bli større enn finanskrisen er ifølge Dimond dagens strenge regulering av finansbransjen som vil kunne hemme bankenes mulighet til å være en buffer mot sjokk i finansmarkedene.

- Slike faktorer gjør det mer sannsynlig at en krise vil forårsake mer volatile markedsbevegelser med et raskt verdifall selv i dagens likvide markeder.  Nylig aktivitet i rentemarkedene og valutamarkedene er et varselskudd, skriver Dimon.

Han viser blant annet til renteoppgangen på 40 basispunkter på amerikanske statsobligasjoner 15.  oktober ifjor. Hvis noe tilsvarende skjer i et stresset marked kan det ifølge JP Morgen-sjefen få omfattende konsekvenser.

Dimon tror imidlertid ikke bankene vil være i sentrum for den neste krisen, da de stort sett er mye sikrere og sterkere enn tidligere, selv om de ikke vil kunne hindre markedssjokk.

 

Les også: - Den dagen tidevannet snur, kan det bli kø ved utgangen
 

- De gode tidene er over  

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.