Facebook har nå fått den første boten i Cambridge Analytica-skandalen. Boten på 500.000 pund er det høyeste beløpet personvernmyndighetene i Storbritannia kan gi. Det skriver flere britiske og amerikanske medier onsdag.
Boten kommer frem som en del av en rapport fra Storbritannias datatilsyn (Information Commissioner's Office). Her ble Facebook beskyldt for ikke å beskytte kundenes brukerdata, og å tilsløre hvordan brukernes personinformasjon ble anvendt, ifølge FT.
– Facebook har mislykkes å gi den typen personvern selskapet er lovpålagt under personvernslovene, sier Storbritannias informasjonskommissær Elizabeth Denham, til Bloomberg.
Solgt uten samtykke
Rapporten fra det britiske datatilsynet gjennomgikk også hvordan politiske partier benyttet Facebooks brukerinformasjon solgt fra tredjeparter uten samtykke.
Blant annet ble slike brukerdata brukt under den amerikanske valgkampen i 2016, da brukerdata ble solgt til et russisk selskap som forsøkte å påvirke valget.
I mai måtte Facebook-grunnlegger og sjef Mark Zuckerberg møte i Europaparlamentet for å forklare seg om Cambridge Analytica-skandalen og hvordan selskapet skulle forholde seg til de nye GDPR-reguleringene for personvern.
Liten sum for Facebook
Informasjonskommissær Denham sier boten fungerer som et sterkt signal om at Facebooks personvernshåndtering rundt Cambridge Analytica-skandalen ikke holdt mål.
Sammenlignet med Facebooks betalingsevne er 500.000 pund en minimal sum. Første kvartal i 2018 leverte Facebook sterke tall, med en omsetning på nesten 12 milliarder dollar. Facebooks resultat etter skatt endte på fem milliarder dollar, tilsvarende 40 milliarder kroner. Det betyr at Facebook kunne betalt 7500 bøter av denne størrelsen bare i første kvartal, og fremdeles gått i null.(Vilkår)