Onsdag var den 38. og siste dagen i rettssaken mot fire tidligere topper i spillselskapet Funcom tiltalt for innsidehandel. På den siste dagen var turen kommet til oppsummeringen fra Kai Vaag, forsvareren til tidligere markedsdirektør Morten Schjelle Larsen. Han mener Økokrim har tegnet et feil bilde.

– De utelater deler av bevisene og ser nærmest helt bort fra forklaringene fra både tiltalte og vitner i retten, sier Vaag.

Les også: Yrke: Tiltalt

Tidligere har også de tre andre tiltaltes forsvarere hevdet at Økokrims oppfatning ikke stemmer med hvordan spillbransjen faktisk fungerer, og at de ikke tar hensyn til at spill-lanseringer ofte preges av høye forventninger og tilsvarende stor fallhøyde. 

Ny bølge

De fire er tiltalt for å ha handlet aksjer rundt lanseringen av storspillet "The Secret World" i juli 2012, i en periode der Økokrim mener de hadde negativ innsideinformasjon om selskapets mulighet for å nå sitt uttalte «målscenario». Tidligere toppsjef Trond Arne Aas er også tiltalt for å ha manipulert opp kursen gjennom selektiv informasjon. Ifølge tiltalen handlet alle med forsett. Aksjekursen i Funcom gikk til himmels før lanseringen, og falt som en stein etterpå. 

Nå, mer enn fire år senere, er en lignende bølge i ferd med å bygge seg opp. Funcom lanserer snart spillet "Conan Exiles". I skrivende stund vil folk som investerte på rettssakens første dag, 1. november, ha tredoblet verdiene sine. Selskapets verdi nærmer seg en milliard kroner. 

De tiltalte mener dette illustrerer deres situasjon da de solgte aksjer rundt lanseringen av spillet. Hvis spillet blir en suksess, kan kursen gå videre opp – hvis det ikke slår til, er et kraftig fall sannsynlig. De tiltalte sier de faktisk trodde på suksess og viser til at de beholdt store aksjeposter. Økokrim på sin side mener de satt på klart negativ informasjon under salgene.

Strid om tolking

Det har vært lite strid om hva slags informasjon de tiltalte satt på. Det foreligger en masse skriftlig materiale, uenigheten står mer om tolkningen av informasjonen. Økokrim viser til negative signaler de har funnet i materialet, mens forsvarerne mener dette er tatt ut av sammenheng og er en systematisk utelatelse av de positive signalene.

De mener også at markedet hadde tilgang til mye informasjon før lansering. Forsvarerne mener dessuten at informasjonen de tiltalte satt på, ikke var innsideinformasjon og ikke med rimelig sikkerhet kunne ventes å endre aksjekursen hvis den ble kjent. 

Økokrim mener de tiltalte har handlet med forsett og har lagt ned påstand om fengselsstraff på mellom fire måneder og tre år og ti måneder, samt inndragelse av beløpene aksjene er solgt for.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.