- Jeg lurer ikke mennesker bevisst, sa Lomsdalen da han skulle forklare seg i retten tirsdag. Lomsdalen er saksøkt av mesterkokk Geir Skeie og hans partner Svein Sandvik etter salget av 211 flasker til en pris av 3,5 millioner kroner i 2010.

Mens Skeie og Sandvik mener seg tilnærmet svindlet av Lomsdalen og ønsker å heve kjøpet, holder Lomsdalen på at Vinhav har fått det selskapet har betalt for.

- Etter min viten ble det ikke levert en eneste falsk flaske til Vinhav, men to som ikke var slottstappet. Da ble det betalt 25 prosent av gjennomsnittprisen, sa vinsamleren.

Han medgir at flasker som er tappet andre steder enn på slottet ikke har samme verdi som de slottstappede og at det ble tatt hensyn til det da prisene for vinsamlingen ble satt.

- Når jeg gir 75% rabatt, så skjønner alle at jeg er enig.

Geir Skeie ved advokat Øystein Horneland. Skeie krever å få hevet kjøp av dyr vin som visstnok ikke er hva han ble forespeilet.
Geir Skeie ved advokat Øystein Horneland. Skeie krever å få hevet kjøp av dyr vin som visstnok ikke er hva han ble forespeilet. (Foto: Mikaela Berg)

Ønsket ryggdekning

Diskusjonen om prissettingen er en vesentlig del av striden mellom partene. Vinhavs advokat Øystein Horneland har fremført at det å bruke nettstedet wine-searcher for å finne gjennomsnittspriser er en høyst tvilsom praksis da mange viner der prises fantasihøyt.

Lomsdalen fortalte at det var viktig for han å ha ryggdekning for prisene han og Skeie ble enige om, og at Skeie skulle sjekke varene ved levering.

- Det betydde mye for meg at han var enige med meg, eller hvis han ikke var enige med meg, så ville jeg vite det, sa Lomsdalen.

Han fortalte om hvordan de to hadde sittet sammen ved spisebordet med datamaskinen for å søke seg frem til prisene.

- Det var viktig å ha ryggdekning.

- Hvorfor var det viktig med ryggdekning, ville Lomsdalens advokat Pål Kvernaas vite.

- Jeg ble god venn av Geir etter hvert, svarte Lomsdalen.

Lomsdalen fastholdt i retten at å bruke snittpriser fra Wine-searcher er en god metode og den eneste han vet om.

- Det finnes ingen prisliste i Norge, sa han viste at han også i dag bruker nettstedet for å vurdere verdien på en flaske.  

- Den ene flasken de kjøpte av meg, en Romanee-Conti for 78.000 kroner, der er snittprisen nå 250.000 kroner på Wine-searcher, sa vinsamleren.

På spørsmål fra rettens administrator bekreftet han at han fortsatt mente prisen var riktig selv med den kunnskapen han hadde nå.

- Den 8. august 2010 var det riktig pris for selger og for kjøper.

Strides om kvalitet

I tillegg til pris har partene også vært uenige om kvaliteten på vinene i handelen. I kjølvannet av at striden mellom Vinhav og Lomsdalen utviklet seg, fikk Vinhav flere vinkyndige til å vurdere samlingen.

Fyllnivået på enkelte flasker har fått vinekspert Dan Lystad til å vurdere noen av flaskene som tilnærmet verdiløse.

- Lavt fyllnivå skal være den viktigste grunnen til at de regnes som sekunda vare og ikke prima, sa advokat Kvernaas og ba om sin klients vurdering av påstanden.

- Det er betraktet som normalt for en 30-årig burgunder at den er fem centimeter under. Det er sjelden risikofylt opptil 7 cm under kork. Jeg har drukket to som hadde lavere stand enn det, og de var fremragende, sa Lomsdalen som trakk frem at han har støtte hos en annen svært vinkyndig nordmann.

- En som har drukket mer eldre viner kanskje enn noen av oss som sitter her, nemlig Christen Sveaas, han er helt enig i det, påsto Lomsdalen i Sveaas’ fravær.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.