Konkursen i Gjøvik flyttebyrå gjorde at det ble tynt med møbler på hytta til Tallak Strandenæs (45) på Sjusjøen denne julen.

Strandenæs forhåndsbetalte flyttebyrået for å mellomlagre møblementet frem til den nye hytta sto klar. Da innflyttingen nærmet seg, ble det klart at hele inventaret var destruert.

På dynga gikk alt fra Slettvoll-sofaer, til kjøkkenutstyr fra Illums og kostbart fluorpulver for langrennsski. Samlet gjenanskaffelsesverdi: 364.000 kroner ifølge inventarlisten til eieren.

«Skrot det. God helg!» Slik var beskjeden bostyrer Jørgen Heier sendte medhjelperne som skulle ta ryddejobben. I ettertid har det blitt en diskusjon om innboet var skrot og om hvem som skal ta regningen.

Vil ikke betale

– Det er ekstremt fortvilende. At de bare kastet det, var drøyt. Jeg synes det virker veldig slurvete. Bostyrer virker likeglad. Det eneste de gjorde var å sende en epost som han ikke fikk svar på, sier Strandenæs.

Julen har han brukt til shopping slik at det er mulig å ta imot familiebesøk i den nye hytta.

– Alt som var i leiligheten jeg flyttet ut av på Sjusjøen er borte. Ikke bare kjøkkenutstyr, men også alt av dyner og puter, sykler og en ny spark. Alt i skiboden er også borte, og da begynner det å dra på seg, sier Strandenæs.

Han sjekket mange ting før de store trekassene ble deponert hos flyttebyrået. Destruksjon trodde han ikke var mulig.

– Bostyrer påstår at det ikke var godt nok merket. Når man leier separate lagerbokser så er ikke det relevant. Vi hadde tross alt skrevet navnet på flere av eskene også.

Meglerbildene fra leiligheten han flyttet ut fra på Sjusjøen viser hytteinventaret som ble deponert hos flyttebyrået. Nå er alt dette kastet.
Meglerbildene fra leiligheten han flyttet ut fra på Sjusjøen viser hytteinventaret som ble deponert hos flyttebyrået. Nå er alt dette kastet. (Foto: EiendomsMegler1)

Meglerbildene fra leiligheten han flyttet ut fra på Sjusjøen viser hytteinventaret som ble deponert hos flyttebyrået. Nå er alt dette kastet.
Meglerbildene fra leiligheten han flyttet ut fra på Sjusjøen viser hytteinventaret som ble deponert hos flyttebyrået. Nå er alt dette kastet. (Foto: EiendomsMegler1)

Ikke selvkritikk

Bostyrer Jørgen Heier forklarer kastingen på denne måten:

– Vedkommendes identitet var ukjent for meg og dem som var innleid for å rydde. Vi gjorde tiltak for å finne frem til rettmessige eiere, men dette partiet sto igjen uten at vi fant identiteten, sier Heier i advokatfirmaet Campbell & Co.

– Tar du selvkritikk for at sporingsjobben ikke ble gjort god nok?

– Nei. Jeg hadde ikke disse opplysningene da. Personene i selskapet ga heller ikke opplysningene da.

Ifølge bostyreren ble det gjort en vurdering av innholdet i lagerkassene.

– Hvis det var en Rembrandt eller en diamantring, ville vi tenkt annerledes.

– Alt som var i leiligheten jeg flyttet ut av på Sjusjøen er borte. Ikke bare kjøkkenutstyr, men også alt av dyner og puter, sykler og en ny spark, sier Tallak Strandenæs.
– Alt som var i leiligheten jeg flyttet ut av på Sjusjøen er borte. Ikke bare kjøkkenutstyr, men også alt av dyner og puter, sykler og en ny spark, sier Tallak Strandenæs.
Bostyrer henviser til at personen som var fungerende daglig leder i selskapet før konkursen heller ikke husket rettmessig eier eller satt med lister da han ble forespurt.

– I likhet med Strandenæs ville jeg vært lei meg, men i en konkurssituasjon er jeg satt til å gjøre ting basert på den kunnskapen vi har, sier Heier som mottar 1200 kroner timen for å rydde opp i boet.

Alternativ til kasting

Strandenæs har engasjert advokat for å få erstattet tapet. Både bostyrer og forsikringsselskapet nekter erstatningsansvar.

– Bostyrer bestrider ansvaret og henviser til at boet ikke er omsorgspliktig for tredjemanns eiendeler. Bostyrer sier at han gjorde det han kunne for å kunne ut hvem eieren var. Det tviler vi på, sier advokat Kristoffer Aasebø i Bull & Co som selv er konkursadvokat.

Hytteeierens advokat mener at bostyreren åpenbart har hatt handlingsalternativer.

– Han trengte uansett ikke å destruere inventaret da boet ikke har noen ryddeplikt i forhold til gårdeier. Boet er fri for ansvar for husleien selv om denne type inventar ligger igjen i lokalene. Bostyrer hadde også overlatt ansvaret til kjøper av virksomheten, og trengte også av denne grunn ikke å destruere inventaret. Det er i det hele tatt utenfor bostyrers oppgaver å destruere andres eiendeler. Bostyrer skal ta vare på og realisere eiendeler til fordel for kreditorene, ikke ødelegge eiendeler som tilhører tredjemenn.

Heier avviser at han hadde et reelt alternativ til kasting.

– Hvis ikke jeg hadde gjort det, ville gårdeier gjort det.

Forsikringshull

Heller ikke Strandenæs’ egen spesialforsikring kommer til nytte. For den manglet dekning på ett punkt: Destruksjon.

– Inventaret var verdivurdert på to måter, Det er påfallende at det ble forsikret for 100.000 kroner, mens det ble fremmet et helt annet krav for boet, sier bostyrer.

– Det er vel uansett ikke snakk om skrot?

– Jeg har brukt skrot som et verb, om en handling i likhet med å kassere, og ikke om gjenstandene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:
  250.000 vil ha fruktrabatt dnPlus
  Tapte årslønnen på én uke dnPlus