Hovedtiltalte Fred A. Ingebrigtsen forklarte seg torsdag i lagmannsretten. Han er av Økokrim utpekt som hovedmannen i norgeshistoriens største innsiderettssak.

Ingebrigtsen sa i retten at han som forretningsmann er opptatt av å skape verdier.

- Jeg er kreativ, entusiastisk og en født optimist, sa Ingebrigtsen.

Lang tid

Før Ingebrigtsen startet sin forklaring hadde forsvarerne til de syv tiltalte i innsidesaken kommet med sine merknader til aktoratets innledning.

Ingebrigtsen ble nesten ferdig med sin forklaring før retten ble hevet torsdag.  Ettersom fredag er rettsfri dag, vil han fortsette mandag morgen før dommerne, aktoratet og forsvarere stiller sine spørsmål.

- Jeg skal på best mulig måte prøve å belyse saken, sa Ingebrigtsen og viste til at det er ti år siden de første forholdene i tiltalen, og at det er to og et halvt år siden saken ble behandlet i tingretten.

I forklaringen omtalte Ingebrigtsen seg selv som en strateg og organisasjonsutvikler.

- Jeg prøver så godt som mulig å se det store bildet. Retning og mål prøver jeg å forankre i mennesker rundt meg. Når jeg har bestemt meg, er jeg konsentrert om handling og resultater, sa Ingebrigtsen.

Ingen verdier skapes uten godt samarbeid og gode relasjoner, ifølge Ingebrigtsen

- Jeg har en uformell arbeidsstil, kanskje på godt og vondt, sa han.

Presset likviditetssituasjon

Ingebrigtsen forklarte i retten at det gir ham mye som menneske å dele med andre. Han kom med historikk fra han i 1985 spilte fotball i Randaberg, etter å først ha spilt i Viking, der han etter eget utsagn ikke var god nok.

Ingebrigtsen sa at hans handlinger, spesielt for årene 2007 og 2008, må ses i lys av situasjonen han var i:

- Jeg var gründer som havnet i maktkamp, vi opplevde kursfall og det var en presset likviditetssituasjon i denne perioden, sa Ingebrigtsen.

Ingebrigtsen mener det er avgjørende for retten å forstå det ansvaret han følte for de medtiltalte, for å sikre Actas fremtid og behovet for vennligsinnede aksjonærer.

Les også:

- Bankene får gode marginer på bevisstløse kunder

- Du pruter ikke med Bjørn Kjos

NSB bak ruten med 1,2 år  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.