- BN Banks opplevelse av for eksempel Rema 1000 og Norwegian støtter vårt syn på pruting av lånerenten. Du pruter ikke med Bjørn Kjos, du bare vet at det du får det du betaler for – hverken mer eller mindre, forklarer administrerende direktør i BN Bank, Gunnar Hovland.

Han trekker paralleller mellom BN Bank og lavprisselskapene Rema 1000 og Norwegian.

I torsdagens utgave av Dagens Næringsliv beskylder Forbrukerrådet banken for å tenke som en 12-åring når banken går hardt ut mot det denkaller en «prutekultur» blant lånekunder.

Les saken her: - Tenker som en 12-åring

Sentralt i debatten står spørsmålet om individuell prising av boliglånsrenter er bra eller dålrig for kundene.

Internettbankene, ledet an av BN Bank, kaller muligheten til å forhandle ned lånerenten for en «ukultur». Hovedargumentet er at det leder til at mindre aktive lånekunder subsidierer de aktive, ressurssterke kundene.

Les saken her: - Dette handler ikke om at kundene skal få lavest rente

De store bankene og Forbrukerrådet har ikke den samme oppfatningen. De oppfordrer på sin side til at kundene skal forhandle om sin egen rente, og at ulik behandling er en naturlig del av bankbransjen.

Vårt hovedmål  tjene penger

Internettbankene BN Bank og Skandiabanken tilbyr sine kunder lik rente uavhengig av betalingsevne eller kredittverdighet, så lenge de oppfyller minimumskravene til bankene.

- Det er naturligvis forskjell på betjeningsevnen til kunder avhengig av for eksempel lønn, men så lenge evnen er innenfor vår kredittpolicy er renten lik. Om du ikke har betjeningsevne eller panteobjekt er utenfor policy innvilges ikke lånet. Det er åpent og rettferdig, sier Hovland.

I debatten mellom BN Bank og Forbrukerrådet var et sentralt element hva som er mest "rettferdig" for kundene.

- Er det bankenes hovedoppgave å sikre rettferdighet i markedet?

- Det er selvsagt slik at vårt hovedmål å tjene penger for eierne. For vårt vedkommende skaper en transparent og rendyrket modell for våre kunder med lavest mulig tap og mest mulig effektiv drift det beste resultatet, sier han.

- Lik rente til alle

Skandiabanken stiller seg bak BN Banks holdninger til rentemarkedet.

- Vi som internettbank har ikke apparat for å drive individuell prising av kundene. Vi er en nettbasert bank, derfor driver vi mer effektivt og tilbyr lik rente til alle som oppfyller kravene, sier kommunikasjonssjef Leif-Kjartan Bjørsvik i Skandiabanken.

- Mer opptatt av egen lommebok

BN Bank uttaler torsdag at individuell prising, eller «pruting», betyr at det store flertallet subsidierer en lav rente for noen få.

- Det er vi ikke enig i. Vi tar avstand fra begrepet «pruting», fordi det hører ikke hjemme i denne settingen, sier Steinar Nielsen, direktør i Personal Banking i Danske Bank.

- Det er ingen tvil om at kundene generelt er mer opptatt av sin egen lommebok enn av andres. Det vet vi av erfaring, sier han.

Les også på DN.no:

Ukraina vil inn i EU om seks år

Russisk oligark må bli værende i husarrest

Tjente seks milliarder på tre måneder  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.