Den tidligere presidenten i Global Network for Rights and Development (GNRD) erklærte seg ikke skyldig i underslag, hvitvasking, menneskesmugling, dokumentfalsk og falsk forklaring da rettssaken mot ham begynte i Stavanger tingrett mandag.

På spørsmål fra dommeren om han erklærte seg skyldig for å ha smuglet gull og smykker for om lag 800.000 kroner, svarte han «kanskje». For øvrig har den tiltalte 43-åringen og hans forsvarer vært opptatt av å forklare at Loai Deeb og GNRD har vært utsatt for noe som kan være et komplott.

Loai Deeb har under rettssaken sittet med hodetelefoner og fått en tolk til å oversette forhandlingene fra norsk til arabisk.

Tiltalen

Den 43 år gamle nordmannen som kom til landet som palestinsk flyktning i 2002 er blant annet tiltalt for å ha underslått minst ti millioner kroner fra organisasjonen han ledet, og deretter brukt pengene til å gamble på internett. I den omfattende tiltalen heter det også at millionbeløpene han spilte bort ble regnskapsført som utgifter til å sikre drikkevann i afrikanske flyktningleirer.

Videre er han tiltalt for å ha levert et forfalsket regnskap til FN i forbindelse med en søknad om å gi organisasjonen konsultativ status og for å ha gitt fremlagt falske dokumenter for Skattetaten som gjorde det mulig å trekke fra cirka ni millioner kroner i sin private ligning. En annen post i tiltalen handler om menneskesmugling og går ut på at han forut for 24. februar 2014 skal ha hjulpet den iranske statsborgeren Seyed Raed Mousavi til opphold i Norge ved å levere Utlendingsdirektoratet (UDI) et fiktivt arbeidsforhold hos GNRD.

Arabisk tolk

Aktor, statsadvokat Joakim Ziesler Berge ved Økokrim, brukte store deler av sitt innledningsforedrag på en detaljert gjennomgang av alt som skal ha skjedd siden Enheten for finansiell etterretning i august 2014 mottok melding om mistenkelige transaksjoner til GNRD.

Han viste blant annet til økonomiske transaksjoner som har gått mellom kontoer tilknyttet Loai Deeb og GNRD og internasjonale spillselskaper registrert på Malta. Det er snakk om betydelige millionbeløp, men Økokrim har begrenset tiltalen til å gjelde litt over ti millioner kroner.

Selv forklarte Loai Deeb at han har drevet med gambling på nett, men kun privat.

– Ja, på personlig plan. Fra min private konto, i perioder. Min egen konto ble utsatt for tyveri, forklarte han.
– Hvor mye har du spilt for selv, spurte dommer Arild Dommersnes.
– Mye mindre enn det som står i tiltalen. Jeg vet ikke helt nøyaktig, men jeg har en god del bevis på at jeg ikke var til stede eller har spilt på de stedene som Økokrim påstår. Men omtrent hvor mye? Kanskje mellom to og tre millioner på tre år, sa Deeb, som også hadde en generell bemerkning til Økokrims bevisførsel.

– Jeg anser alle bevisene Økokrim har fremlagt som fabrikkerte, sa Loai Deeb under sin frie forklaring.

Dødsdom

Den tidligere GNRD-presidenten er tiltalt for menneskesmugling, men selv mener han det er Økokrim opptrer farlig.

– Jeg erklærer herved overfor retten at han (Seyed Raed Mousavi.) er forsvunnet i Iran i en uke. Han har egentlig fått en dødsdom. Dette må Økokrim ta ansvar for. De utsatte han for fare for å dø, sa han til retten.

Loai Deeb mener at han er utsatt for noe som minner om et komplott.

– Økokrim og media har vært et stort problem mot meg og min organisasjon. De er ikke ute etter å søke sannhet og rettferdighet. De er mest opptatt av å vinne noe politisk, sa han mot slutten av dagens forklaring.

Komplott?

Hans forsvarer utdyper dette overfor DN.

– Det er blitt etablert et faktum rundt Deebs aktiviteter som overhodet ikke går i hop med det livet han levde, sier Kjell Brygfjeld.

– Det er en del spor i saken som peker tilbake på Qatar, men det er også spor som peker på Israel, men som ikke egner seg like godt som dokumentasjon i retten. Det er et sammensatt bilde bak denne saken.

Han antyder at det er et komplott.

– Som jeg sa i innledningsforedraget, så oppfatter vi at det er en slags organisert aktivitet som bidrar til å styre denne saken. Det er ikke alle sånne spor som egner seg til å bli presentert i retten, men det som kan presenteres i retten er den kampanjen som er kjørt av Brian Whitaker og Al-Bab i årevis. Det er også andre kilder knyttet til Qatar som har et ønske om å ødelegge GNRD og Loai Deeb, sier Loai Deebs forsvarer.

Briten

Brian Whitaker er en britisk journalist, som blant annet har vært Midtøsten-journalist for The Guardian. Han har de siste årene drevet en egen nettside som heter Al-Bab, som analyserer og skriver om forhold i Midtøsten. Whitaker er oppgitt over beskyldningene fra Deeb og hans forsvarer.

– Jeg bestemte meg for å granske GNRD etter å ha fått kjennskap til at Loai Deeb tidligere hadde drevet et falsk universitet, og jo mer jeg så på det, jo merkeligere så det ut. Jeg så på dette fordi det var en interessant historie, ikke fordi det hadde noen forbindelser til Qatar, skriver han i en post til DN.

– Deebs påstander om at jeg jobber med eller på vegne av myndighetene i Qatar er usanne og sprø. Han burde ikke komme med slike beskyldninger i en rettssal, siden han ikke har noen beviser til å støtte det opp. Folk er velkommen til å sjekke artiklene jeg har skrevet, og de vil se at jeg har vært kritisk til alle arabiske regjeringer, inkludert Qatar, skriver han videre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.