Fredag la Økokrim ned påstand om fengsel i tre år og ti måneder for tidligere toppsjef i Funcom, Trond Arne Aas, for markedsmanipulasjon og innsidehandel, samt inndragelse av 11,3 millioner kroner som de mener han har tjent på handlene. Også de tre andre tiltalte fikk påstand om ubetinget fengsel og inndragelse av penger. 

Mandag var det Aas' forsvarer, Frode Sulland, sin tur. Han gikk hardt ut mot Økokrims forståelse av «historien om Funcom».

– Trond Aas sa til meg før Økokrims prosedyre at det ville bli en schizofren opplevelse, mellom det han har vært en del av og Økokrims fortelling. Det ble enda verre, sier Sulland.

Frode Sulland er forsvarer for Funcoms Trond Aas.
Frode Sulland er forsvarer for Funcoms Trond Aas. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Sulland mener Økokrims «fortelling» inviterer retten til å «lete etter undertoner i eposter og excel-ark», og bygger på et galt helhetsbilde.

– Retten må nærmest måtte sette en strek over forklaringen fra de tiltalte, fra så å si samtlige egne vitner og forsvarernes vitner, som forteller en annen historien enn den Økokrim vil skal legges til grunn, sier han.

«Trodde det skulle gå bra»

Saken handler om salg av aksjer i forkant av lanseringen av storspillet «The Secret World» i starten av juli 2012. Spillet ble en flopp, og Økokrim mener de tiltalte hadde informasjon som pekte i denne retning da de solgte, informasjon som ikke var kjent i markedet, og at aksjekursen ble pumpet opp gjennom selektiv positiv informasjon.

Ifølge Sulland handler uenigheten i saken mer om virkelighetsoppfattelsen enn jus. Han mener Økokrim mangler forståelse for usikkerheten før en slik spillansering og at Økokrim har valgt seg ut beviser selektivt i en strøm av kommunikasjon preget av både tro og tvil. 

– Trond Aas solgte selv om han trodde det skulle gå bra, sier Sulland og viser til at Aas også etter salgene var blant selskapets største aksjonærer.

Bommet på sine mål

I forkant av lanseringen la Funcom frem flere «målscenarioer» for salget, men klarte ikke å oppnå noen av disse. Økokrim mener også selskapet har hatt mål om forhåndssalg som det ikke klarte å oppnå, og at det hadde informasjon som tydet på at spillet ikke ville lykkes da det solgte aksjer.

Sulland mener markedet ikke oppfattet salgsscenarioene på samme måte som Økokrim, fordi fremleggelsen ikke utløste noen kraftig handel eller kursoppgang.

– Selskapet ble aldri priset i forhold til «target scenario», blant annet på grunn av den åpenbare risikoen som selskapet kommuniserte og som markedet oppfattet, sier han.

Sulland viser til en sakkyndig rapport laget av Petter Røed i konsulentselskapet KWC, på oppdrag fra Aas sin medtiltalte Bjørn Ottar Toftens forsvarer. Ifølge rapporten blir slike spill normalt enten suksesser eller fiaskoer, og det er vanskelig å vite før en stund etter lansering. Ifølge rapporten er dette noe rasjonelle investorer vet og tar hensyn til.

Rapporten viser også at ingen av Funcoms konkurrenter har som praksis å legge frem informasjon om forhåndssalg utad. Sulland mener dessuten at selskapet klarte å oppnå de målene det faktisk jobbet mot, samt at forhåndssalg ble lite viktig i bransjen etter at spill kunne lastes ned via internett.   (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.