Solan Gundersen og Reodor Felgen-dukkene hadde fått hedersplassen i tingretten idet kampen om rettighetene til bilen i Flåklypa-universet startet opp.

Da retten ble satt klokken 10 mandag morgen i Sør-Gudbrandsdal tingrett ble det fort tydelig hvor anspent stemningen mellom partene er.

I begynnelsen av innledningsforedraget sa advokat Rune Ljostad hva som er bakgrunnen for rettssaken. Han fortalte om en dialog mellom Aukruststiftelsen og Hunderfossen Familiepark som skal ha pågått i tre år før Caprino ble orientert om planen om å lage en ny berg- og dalbane basert på Il Tempo Gigante.

- Komplott

- De holdt tilbake informasjon. Det er dette man gjerne kaller et komplott, sa Ljostad som omtalte selve rettssaken som vemodig.

Advokat Are Stenvik som representerer Aukruststiftelsen er ordknapp før han skal holde sitt innledningsforedrag tirsdag.

- Vi har ingen kommentar til dette nå, sier Stenvik til DN i en pause.

Over åtte dager skal retten få innblikk i hvordan bilen Il Tempo Gigante og historien i Flåklypa ble utviklet på 70-tallet.

Caprino Filmcenter har saksøkt Kari og Kjell Aukrust Stiftelse (Aukruststiftelsen) og Hunderfossen Familiepark etter at familieparken åpnet en ny attraksjon basert på bilen Il Tempo Gigante.

Ivo Caprinos sønn, Remo Caprino valgte å gå til søksmål fordi han mener Hunderfossen og Aukruststiftelsen krenker Caprinos opphavsrett til bilen, som han mener fikk sitt uttrykk etter filmbilen og ikke fra Aukrusts tegninger.

Motpartene mener bilen i fornøyelsesparkattraksjonen ikke er basert på filmbilen, men på tegninger Kjell Aukrust i sin tid laget. 

Remo Caprino var blant annet produsent for kinofilmen og vil gi sin forklaring på hvordan Flåklypa-universet endte opp som allemannseie.

Anders J. Huuse, Styreleder og gründer i Hunderfossen Familiepark (tv) og Lars Espen Aukrust i Aukruststiftelsen (th) i Sør-Gudbrandsdal Tingrett.
Anders J. Huuse, Styreleder og gründer i Hunderfossen Familiepark (tv) og Lars Espen Aukrust i Aukruststiftelsen (th) i Sør-Gudbrandsdal Tingrett. (Foto: Elin Høyland)

Opphavsrett

Retten kommer til å få se flere tegninger som er laget av bilen og høre vitneforklaringer fra en rekke personer som var involvert da bilen og filmen ble skapt. Partene har også alliert seg med sakkyndige vitner som har kompetanse i opphavsrett.

I anledning rettssaken har team Caprino dekorert salen med dukker og modeller fra Flåklypa-universet.

På et bord foran dommernes plass har en større modell av den gullfargede bilen fått plass. Bak Remo Caprino og de tre advokatene er det utstilt videospill, dukker og lekebiler.

Forholdene mellom Caprino og de to motpartene har blitt stadig mer anstrengt de siste årene. Det kulminerte med at Remo Caprino valgte å hente den store modellen av Il Tempo Gigante som i en årrekke hadde vært utstilt på Hunderfossen.

DN er tilstede i retten i Lillehammer og kommer med oppdateringer.

Les også: Opphavsrett til Il Tempo Gigante for retten

Se DNtv: Kinesere luksusshopper i Norge

Kinesere luksusshopper i Norge
Klokker av merket Rolex og Patek Philippe til over hundretusen kroner: Kinesiske turister på luksusshopping i Oslo vet hva de vil ha. Gruppen utgjør omlag 80 prosent av de utenlandske kundene, og butikken har derfor egne ansatte som snakker språket.
01:07
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.