En ung kvinnelig ansatt i Statoil fikk et brutalt møte med arbeidslivet til havs: En kollega som var over dobbelt så gammel sendte henne blant annet bilde av eget kjønnsorgan på Snapchat.

Statoil sparket mannen, som hadde lang fartstid på en plattform på norsk sokkel, på grunn av seksuell trakassering. Nå har Sogn og Fjordane tingrett gitt selskapet medhold i at oppsigelsen var saklig begrunnet. Dommen falt mandag denne uken.

I januar i år kom verneombudet på plattformen med en bekymringsmelding til Statoil om at vedkommende hadde sendt støtende og trakasserende meldinger til en kvinne. Kvinnen opplevde ifølge dommen situasjonen som så ekkel at hun låste døren til lugaren sin – noe som var i strid med sikkerhetsforskriftene på plattformen.

I prosessen som fulgte kom det frem at mannen også hadde plaget andre kvinnelige kolleger med uønskede meldinger av seksuell art.

To måneder etter bekymringsmeldingen fikk mannen sparken fra Statoil. Mannen saksøkte oljegiganten for usaklig oppsigelse.

– Vi mente at en advarsel ville vært tilstrekkelig i dette tilfellet. Han burde fått en sjanse til, og man burde sett på muligheten for omplassering, sier mannens advokat Bente Hermansen til DN.

Hun sier mannen ikke er enig i at dette har vært systematisk.

– Han har ikke gjort noe i den mening at noen skulle reagere negativt. Han har gitt oppmerksomhet til kvinner som han har ønsket positiv respons fra, sier Hermansen.

Må ha gode grunner

Dommen understreker at terskelen for oppsigelse er høy og at arbeidsgiver må ha gode grunner: «Bevisføringa har vist at dette ikkje er snakk om enkeltståande tilfelle, men eit mønster med seksualisert kontakt mot unge kvinner.»

Flere kvinner skal ha fått uønskede meldinger der mannen spurte om de ville ha sex, lage barn og dusje sammen med mannen. Dommen legger vekt på at mannen i hovedsak har erkjent forholdene saken omhandler.

At det blant annet dreide seg om en ung person i en sårbar fase, anses av retten som skjerpende omstendigheter. Kvinnen var ny på plattformen, påpekes det i dommen.

– Dette er en lei og alvorlig sak for dem som er involvert, og vi er glade for at det ble varslet raskt og at verneapparat og lokal ledelse på plattformen umiddelbart tok tak med nødvendige aksjoner, sier pressetalsmann for norsk sokkel, Morten Eek i Statoil.

Lønn i syv måneder

Eek bekrefter til DN at mannen ble lønnet i syv måneder etter at han var oppsagt, uten å møte opp på arbeidsplassen. Det skjedde på grunn av tiden domstolen brukte til behandlingen av saken, og var ikke en form for kompensasjon, ifølge Eek.

– Vi har nulltoleranse for en slik oppførsel, og derfor gikk vi til oppsigelse, sier Ek.

På spørsmål om hva nulltoleransen innebærer i praksis, svarer Eek at Statoil har etiske retningslinjer som fastslår at alle former for trakassering er uakseptabelt, og at det skal være lav terskel for å varsle.

– Innebærer nulltoleranse at det alltid slås ned på seksuell trakassering?

– Det vil vi slå ned på om vi gjøres kjent med at slike forhold foreligger. Så skal vi nok være ydmyke her og erkjenne at det kan finnes saker også hos oss som man ikke har fanget opp, og saker som ikke er blitt godt nok håndtert, uten at jeg har noe grunnlag for å mene noe konkret om det selv eller eksempler å vise til, sier Eek.

Måtte betale 55.000

Hermansen, mannens advokat, mener Statoil burde informert bedre om egne retningslinjer.

– Statoil sa i retten at de hadde utviklet egne retningslinjer for dette som de informerte alle om. Men vitneførselen i retten viste at kvinnen aldri hadde hørt om disse retningslinjene. Saken ble meldt inn fordi det ble snakk om dette på et julebord. Hadde Statoil hatt fokus på dette, ville det kanskje ikke skjedd, sier Hermansen, mannens advokat.

Eek ønsker ikke å kommentere at hovedofferet i saken ikke skal ha visst om noen retningslinjer. Mannen er i tingretten dømt til å betale 55.000 kroner i saksomkostninger til Statoil.(Vilkår)

Få boliglån på to minutter
02:04
Publisert: