En av USA rikeste menn, oljegründer Harold Hamm (68), saksøkes av sin eks-kone som krever deling av 17 milliarder dollar, omkring 102 milliarder kroner, i et skilsmisseoppgjør, skriver Reuters.

Opplysningene om Hamms formue fremkommer i de økonomiske analysene som hans kone Sue Ann Hamm og hennes rådgivere har lagt frem i rettssaken.

Dommer Howard Haralson i Oklahoma County har gitt Reuters tilgang til opplysningene, tross i at saken går for lukkede dører for å beskytte aksjonærene i Hamms oljeselskap Continental Resources mot at konfidensiell informasjon blir lekket.

Hamm er gjennom sin 68 prosent eierandel største aksjonær i oljeselskapet som har sett verdiene vokse fra mellom 10 til 50 millioner dollar i 1988, da paret giftet seg, til omkring 27 milliarder dollar i dag. Det er denne verdistigningen hans eks-kone vil ha en del av.

Hamm startet Continental Resources i 1967 og er anerkjent som den største pionéren i utviklingen av skiferolje-feltene i Bakken, USAs største oljefunn på flere tiår. Forbes, som hadde en forsideprofil på ham i mai, mener han er den største til å ha omskapt oljebransjen siden legendariske John D. Rockefeller. Økonomimagasinet rangerer ham også som verdens 40. rikeste person.

Les profilintervjuet med Harold Hamm på Forbes.com her

Eks-ektefellen Sue Ann Hamm er på sin side tidligere advokat i oljeselskapet.

Under lovgivningen i Oklahama anses enhver økning i Hamms nettoformue som er et resultat av begge ektefellers aktive bidrag som del av felleseiet.

Dersom dommer Haralson godtar eks-konens argumentasjon, vil skilsmisseoppgjøret kunne bli et av de største i historien. Dersom oppgjøret tvinger ham til å måtte selge eiendeler i Continental Resources vil han også kunne miste kontrollen med selskapet, påpeker Reuters.

Harold Hamms forsvarere har sålangt pekt på helt andre grunner til at verdiene har økt over ekteskapsperioden. Hans ekspertvitner slipper imidlertid først til senere i rettssaken, som startet i forrige uke og som er ventet å vare til oktober.

Oljeselskapet Continental har tidligere uttalt at rettssaken er et privat forhold, som ikke har eller ventes å innvirke på virksomheten, ifølge Reuters. Samtidig har selskapets advokater levert inn hundrevis av dokumenter i saken til støtte for Harold Hamm, samt fått dommeren til å unnta visse dokumenter fra offentligheten.

Continental Resources er notert på New York-børsen med ticker CLR. Selskapet er den største operatøren på Bakken-feltet i Nord-Dakota og Montana. Øvrige av selskapets felt inkluderer Red River-enhetene Baker, Marmath og Rhame på grensen mellom Nord- og Sør-Dakota og Montana, Niobaro på grensen mellom Wyoming og Colorado og Anadarko Woodford og Arkoma Woodford, begge i delstaten Oklahoma.

Les også:
Aker Solutions må kutte inntil 225 stillinger
Valutameglers Malmøya-villa tvangsselges
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.