Artikkelen er oppdatert med et leserinnlegg.

Borettslagsgründerne kalte kjellerlokalet en treroms leilighet, og heftet ved en stor fellesgjeld. Byfogden slår fast at lokalet er verdiløst, skriver Dagens Næringsliv.

Beboerne i Ostmann borettslag i teglstensgården I Osterhaus gate 21 i Oslo sitter igjen med ansvaret for å betjene gjelden.

- Vi er blitt grundig lurt, sier borettslagets styreleder Jan Richard Pianski til DN.

Uselgelig
Beboerne fikk ikke vite mer om kjellerlokalet bak den låste døren, enn at lokalets andel av fellesgjelden var 1,2 millioner kroner, og at husleie skulle betales på vanlig måte. Fellesutgiftene for "leiligheten" i kjelleren ble imidlertid systematisk misligholdt.

Da borettslagets styre begjærte andelen tvangssolgt, oppdaget man hva slags lokale det var snakk om:

«Objektet er ikke en leilighet, men et fullstendig uinnredet rom i kjelleretasjen. Rommet er i overkant av 30 kvadratmeter, og er uten sanitærinstallasjoner og elinstallasjoner», konstaterer advokat Jens Bull, oppnevnt av Byfogden i Oslo for å gjennomføre tvangssalget.

Mannen som solgte bygården
Ifølge borettsregisteret, disponeres kjelleren av Zollikon as, et selskap tilhørende Geir Ole Reiakvam og Mads Anda.

Reiakvam er identisk med mannen som solgte bygården til Ostmann borettslag, og en aktør som går igjen i etableringen av Ostmann borettslag.

Gjennom spredning av gjelden på blant annet kjellerboden, oppnådde borettslagsgründerne å gi boligkjøperne inntrykk av at de hadde ansvar for mindre gjeld enn de faktisk hadde.

Avviser krav
Nå vil borettslaget gå rettens vei for å få innbetalt manglende husleie.

Geir Ole Reikvam og Mads Anda avviser blankt at de kan stilles til ansvar i saken. Reiakvam hevder at det omstridte kjellerlokalet ble overdratt til en polsk håndverker.

Les også: Tror han vet cirka når boligboblen sprekker


<b>- Eksempel på et råttent borettslag</b>

DN.no mottok 24. mars følgende leserinnlegg:

"Vær Varsom-plakaten" avsluttes med: "Ord og bilder er mektige våpen, misbruk dem ikke! På DN.nohar nettopp dette skjedd.

Til oppslaget på dn.no under titelen: "Kalte kjellerbod en treroms leilighet", brukes et bilde av et kjellerlokale som borettslagsgründerne Mats Anda og Geir Ole Reiakvam skal ha kalt en treroms leilighet. Samtidig slår byfogden fast at lokalet er verdiløst.

Den grove fordreining av virkeligheten det ikke sies noe om, er at det er flere år mellom det tidspunktet lokalet ble solgt som leilighet på og på det tidspunktet nytt bilde ble tatt. Det er med andre ord ikke Anda og Reiakvam som har solgt et lokale i den tilstanden bildet viser flere år senere.

Vær varsom-plakatens pkt.4.10 sier: "Vær varsom med bruk av bilder i annen sammenheng enn den opprinnelige." Det er hevet over enhver tvil at lokalenes opprinnelige tilstand var en helt annen enn hva bildene pr. i dag gir inntrykk av. Likevel brukes nye bilder av ramponerte kjellerlokaler og ikke bilder av leiligheten slik den ble solgt. Det er også hevet over enhver tvil, jfr. kjøpekontrakt av 19. november 2007, at "borettslagsgründerne" ikke er å laste for den tilstand lokalene er i i dag. Likevel "klistres" Reiakvam og Anda til saken gjennom titler, inngresser og misbruk av nye bilder som altså ikke viser lokalene slik de ble solgt.

I saken DN.no har på trykk, er det heller ikke samsvar mellom påstanden i ingressen om at "Borettslagsgründerne kalte kjellerlokalet en treroms leilighet" og hva som skrives i artikkelen. Det er ingen som fremsetter denne påstanden - antagelig fordi ingen har påstått at jeg eller Mats Anda har sagt noe slikt. Påstanden er med andre ord tatt ut av løse luften og satt ukritisk på trykk.

Boretslaget og DN.no baserer sin fremstilling på at lokalene ikke er overdratt til ny eier og at boretslaget i alle fall ikke er kjent med dette. Samtidig fremgår det av protkollen fra generalforsamling i borettslaget datert 20. mai 2008 at borettslaget forhandlet med ny eier: "Foreløpige forhandlinger med Marius Bygg tilsier at han kommer til å betale 60 000 kr for lyskassene i bakgården". Altså var eieren identifisert og kjent av boretslaget. Denne informasjonen satt også DN på da saken ble trykket. Det fremgår av mail som journalisten har sendt meg. Tidligere styreleder i borettslaget Snorre Førland har også skrevet brev til ny eier.

Vi beklager at DN.no og journalisten som tidligere er felt i Pressens Faglige Utvalg og som også står bak denne artikkel, praktiserer denne type journalistikk. Jeg beklager også at dn.no, som har publisert denne artikkelen, ikke har gitt meg anledning til tilsvar før den legges ut på world wide web.

Med hilsen
Geir Ole Reiakvam
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.