Allerede tidligere denne uken gikk sentralbanksjef Svein Gjedrem ut og advarte mot gigantiske shippingtap i storbankene DnB Nor og Nordea.

Les også: Gjedrem varsler shippingsmell

Nå kommer nok et varsel om gigantsmell, skriver Dagens Næringsliv.

DnB Nor arbeider i disse dager med å hente inn 14 milliarder kroner for å styrke kjernekapitaldekningen. I prospektet som er utarbeidet i forbindelse med kapitalutvidelsen, kommer det frem at banken kan få en regning i milliardklassen.

Les også: Gigantemisjon i DnB Nor

DnB Nor kan nemlig bli tvunget til å kjøpe resten av DnB Nord, en bank som har størsteparten av sin virksomhet i de kriserammede baltiske landene.

Salgsopsjon
Den andre eieren av DnB Nord, Norddeutsche Landesbank, har en rett til å selge sin eierandel på 49 prosent til DnB Nor gjennom en salgsopsjon. Hvis denne opsjonen erklæres, må DnB Nor kjøpe aksjeposten.

DnB Nor på sin side har en rett til å kjøpe resten av DnB Nord gjennom en kjøpsopsjon. Hvis DnB Nor velger å benytte denne opsjonen, må den tyske banken selge seg helt ut av DnB Nord. Gitt den økonomiske krisen i Baltikum er det den tyske banken som kan ha størst interesse av å benytte seg av sin opsjon.

Må bla opp uansett
Uansett om DnB Nor må kjøpe aksjeposten eller ikke, så må banken bla opp. I emisjonsprospektet skriver DnB Nor at eierne må skyte inn friske penger i DnB Nord i løpet av 2010 for å tilfredsstille kravet til kjernekapitaldekning. DnB Nord trenger ifølge DnB Nor 200 til 300 millioner euro i kapitaltilførsel, det vil si mellom 1,7 og 2,6 milliarder kroner. Beløpet kan imidlertid bli høyere, ifølge prospektet: «(...) det kan ikke gis noen garanti for at størrelsen på kapitalen som det er behov ikke vil større».

Ifølge prospektet er det heller ingen garanti for at den tyske banken vil stille opp med kapital tilsvarende sin eierandel. Da må isåfall DnB Nor ta regningen alene.

DnB Nor har ikke tidligere informert om innholdet i avtalen som nå kan føre til at eksponeringen i Baltikum øker.

Per tredje kvartal tok DnB Nord tap på utlån på over tre milliarder kroner, over fem prosent på årlig basis. Baltikum-tapene er større enn tapene i resten av banken og utgjør nær halvparten av samlede tap for konsernet per tredje kvartal.

Les også: Gjedrem varsler shippingsmell (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.