Salget av boliger på tvangssalg i USA er på vei ned i de hardest rammede statene i USA.

Fallet kommer etter at amerikanske banker nå går gjennom sine rutiner for tvangssalg, som igjen forsinker tvangsovertagelsene.

Bakgrunnen er at det nå kan se ut til at titusener av amerikanere kan være kastet ut av hjemmene sine på urettmessig grunnlag. Banker og forsikringsselskap har nemlig signert titusenvis av papirer som muliggjør tvangssalg, uten å sjekke opplysningene godt nok på forhånd.

Du var enten med, eller ikke
Fenomenet omtales som "robo-signing", altså at de ansatte har gått på autopilot når de har signert papirene og sendt dem inn. Bakgrunnen skal være høy arbeidsmengde og et ønske fra banker og forsikringsselskap om at prosessen skulle gå så raskt som mulig.

- Jeg hadde ingen idé om hva jeg skrev under på. Enten var du med, eller så var du ikke med, sier Tam Doan i Bank of America til CNN Money.

Han brukte i snitt ett sekund per tvangssalgsdokument.

Propp
Det midlertidige fallet i salget av boliger på tvangssalg fører til en skikkelig propp i boligmarkedet, som igjen kan føre til at den ventede gjeninnhentingen i boligprisene kan bli ytterligere forsinket.

I Arizona, California og Nevada, der de har auksjoner på trappen utenfor tinghuset, er salget ned 42 prosent på én måned, ifølge Bloomberg News.

I det amerikanske boligmarkedet er det rundt syv millioner hus som står overfor tvangssalg. Det er ventet at salget av disse boligene kan hope seg opp dersom bankene og forsikringsbransjen bruker lang tid på å finne ut hva som har skjedd - og hva de skal gjøre med det.

Vil forsinke alt
Dersom proppen i systemet forsinker oppsvinget i boligprisene, kan det også tenkes at oppsvinget i den amerikanske økonomien kan bli forsinket.

- Dersom pausen fører til en midlertidig stans kommer det til å bli problematisk. Det kommer til å forsinke når markedet bunner ut, sier sjeføkonom Stan Humphries i eiedomsmeglerforetaket Zillow til Bloomberg.

Statsadvokaten i alle USAs 50 stater har startet undersøkelser av tvangssalgsrutinene. Bank of America Corp., JPMorgan Chase & Co. og Ally Financial Inc. har alle midlertidig stanset tvangssalg og utkastelser.

Les også:

<b>Tvangssolgte uten kontroll</b>

- Balanserer på en knivsegg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.