Med et budsjettunderskudd på 170 milliarder kroner ryker trolig velferdsordninger i California som har sett på seg selv som USAs utstillingsvindu, skriver Dagens Næringsliv.

California er USAs største delstat og verdens åttende største økonomi. I delstatshovedstaden Sacramento er nå offentlig ansatte ufrivillig permittert tre dager i måneden.

Sist uke mislyktes delstatspolitikerne i å bli enig om et budsjett for budsjettåret 2009-2010 innen tidsfristen 30. juni, og staten har allerede begynt å utstede gjeldsbrev som betalingsmiddel. Ingen vil lenger låne penger til gjeldstyngede California på normalt vis.

Les også: Erklærer økonomisk unntakstilstand

Tvungen permisjon
Guvernør Arnold Schwarzeneggers pålegg om tre dagers permisjon for alle delstatsansatte hver måned tilsvarer fjorten prosent lønnskutt for ti prosent av alle lønnsmottagerne i Sacramento-området.

- Alle er bare virkelig skuffet. Det er ikke bra for Californias økonomi heller. Det er ikke stimulerende for økonomien at så mange mister så mye inntekt. De har allerede sagt opp folk, og nå kutter de våre inntekter med 14 prosent, sier delstatsansatte Lydia Vasuez til DN.

California topper nå statistikken over tvangssalg av hus.

Laveste kredittrating
I hele USA vekker Californias skjebne engasjement. Staten bli sett på som en foregangsstat, kanskje nå på veien inn i et skummelt territorium. Over hele USA sliter delstatene med å komme i mål med balanserte budsjetter. Bare to delstater har budsjettoverskudd.

Ulønnede permisjoner er trolig bare ett av de første kuttene som trolig må komme dersom budsjettet skal gå noenlunde i balanse. Californias gamle strategi med å låne penger for å dekke opp forpliktelsene, holder ikke lenger. Delstatens gjeld er allerede utstyrt med den laveste kredittratingen for noen delstat i USA. Delstatens obligasjoner handles til langt under pålydende.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.