Tirsdag er det klart for Skagenfondenes nyttårskonferanse, der Oslo Plaza igjen danner rammer for det første av tre seminarer, ett i hver av de skandinaviske hovedstadene.

Økte premier

Kommunikasjonssjef Margrethe Vika påpeker at selskapet ønsker å gi et bredt blikk på hva investorene har i vente i 2016.

Kommunikasjonssjef Margrethe Vika, Skagen-fondene.
Kommunikasjonssjef Margrethe Vika, Skagen-fondene. (Foto: Tomas Alf Larsen)

Skagen-fondene ser for seg en global økonomisk vekst på 3-4 prosent (målt i BNP), at lavrenteregimet fortsetter, samtidig som både svakere vekst i Kina og geopolitisk uro øker risikopremien i markedene. Dertil utgjør også en forverring i likviditeten til sentrale investeringsklasser, som selskapsobligasjoner, en risiko.

Likefullt, selskapenes helsetilstand er god, opplyser Vika til Dagens Næringsliv.

- For Skagens del tegner 2016 til å bli et godt investeringsår. Som verdiinvestor så tror vi det finnes muligheter når aktivaklassene begynner å divergere. Vi leter etter de beste selskapene uansett, sier hun til DN.

LES OGSÅ: Tror krisen blir verre uten Merkel dnPlus

Kapitalavgang

Mens årets Oslo-arrangement ligger an til å bli det største på flere år, har fondets kapitalbase gått motsatt vei .

Per november 2015 var forvaltningskapitalen ned netto 26 milliarder kroner, hvorav 20 milliarder fra internasjonale kunder. Norske private kunder tegnet seg samtidig for fem milliarder kroner.

Med 103 milliarder kroner under forvaltning ved inngangen til 2016, er Stavanger-baserte Skagen fortsatt i en egen divisjon.

- Investeringsfilosofien står fast, men vi erkjenner jo at de siste årene har vært vanskelige for aktive verdinvestorer. Som alt annet, så svinger det, sier kommunikasjonssjefen.

- Hvordan har pågangen vært fra investorene gjennom fjoråret?

- Når det er store bevegelser i markedet, ønsker de informasjon om hvordan vi håndterer det, som vanlig. En del av de institusjonelle kundene ønsker bare å vite at vi har holdt investeringsfilosofien vår, sier Vika.

Intet toppår

Av selskapets fond gjorde Skagen Global det best, og landet litt bedre enn referanseindeksen (MSCI)  ifjor.

Skagen Kon-Tiki var ned og svakere enn referanseindeksen, mens Skagen Vekst tross grei avkastning var betydelig svakere enn referanseindeksen: (saken fortsetter under tabellen)

* Alle avkastningstall ut over 12 måneder er annualiserte
Kilde: Skagen Fondene

Årets nyttårskonferanse har 525 påmeldte i Oslo, opp fra 450 deltakere de to siste årene.

På programmet står blant annet Garry Evans, sjef for Global Asset Allocation Service i BCA, toppsjef Aireen Omar i Air Asia og tidligere finansrådgiver i Det hvite hus, Pippa Malmgren.

"Den siste tids utviking viser mindre appetitt for den meste populære investeringstypen (globale vekstaksjer). Det er et godt tegn for aktive og verdibaserte kapitalforvaltere som Skagen", heter det i introduksjonen til  konferansen.

DN er tilstede og kommer tilbake med mer.

Les også intervjuet med Skagen Kon-Tiki-forvalter Kristoffer Stensrud: Frykter inflasjonssjokk dnPlus

Les også:
Kinas gjeld bekymrer

Se DN TV: Hard kamp om de siste eplehagene på Oslo vest
Hard kamp om de siste eplehagene på Oslo vest
I høst ble aldershjemmet Risvollen på Ris i Oslo solgt for 118 millioner kroner. Eiendomsutviklerne gjør alt de kan for å kapre de få eiendommene som ikke fortsatt ikke er bygget ut.
02:16
Publisert:


 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.